Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Égető probléma, megkerülhetetlen, de kifogásolható megoldások

Éghajlat
2019. január 23. 16:00
null

A globális felmelegedés megállítása ma már lehetetlen. Ennek pedig nem az az oka, hogy nem térünk át elég gyorsan a megújuló energiaforrásokra, vagy hogy túl sok húst fogyasztunk. A túlnépesedés okozza az elkerülhetetlen katasztrófát, mert ameddig ez ellen nem teszünk, addig szélmalomharcot vívunk.

Túl sok ember

Legalábbis ezen a véleményen van több civil szervezet, és sok neves tudós is. a népesség növekedésének megállítása nem is olyan nehéz, mivel sok esetben nem arról van szó, hogy embereknek meg kell tiltani, hogy két gyerekük lehessen.

Ma a világon a nemzések közel fele úgy történik, hogy azt egyáltalán nem tervezte a pár. Nagyjából 1 000000 csecsemőveszti életét évente azért, mert túl gyorsan fogant meg a testvére után, és az anya szervezet nem képes megfelelően ellátni őt.

kép:digital.vpr.net

Az adatok döbbenetesek, de az is jól látszik belőle, hogy jellemzően a szegényebb rétegeket, vagy a fejlődő országokat érinti a gond. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne eredményezne globális problémát a születésszabályozás hiánya. A megoldást sokak szerint a mindenki számára elérhető és olcsó fogamzásgátló módszerek jelentenék, hiszen így a népesség növekedésének üteme jelentősen lassítható lenne.

Fenntartható?

A kérdés persze az, hogy valóban lassulna-e a növekedés, vagy csupán egy kis időt nyernénk vele. A két gyermek technikailag egy pár reprodukciója, vagyis szám szerint nem növeli az emberiséget. Ez azonban kevés, hiszen ha minden egyes ember holnaptól ökofaluban élné az életét, még akkor is kétséges, hogy a globális felmelegedés folyamata megállítható. A túlnépesedés olyan probléma, melyre nem tudunk egyértelmű tudományos megoldást nyújtani, mivel a dologba erősen beleszól az emberség kérdése.

kép:sites.google.com

Ha egy faj túlszaporodik, annak szabályozása szükségszerű, ellenkező esetben elpusztítja, feléli az élőhelye tartalékait, majd száma jelentősen csökken. Vagyis a természet megoldja ezt a gondot, de nem az ember esetében. Számunkra tehát a megoldás csak abban a lehetőségben rejlik, ha képesek vagyunk az emberek számát csökkenteni a bolygón. Erre két út kínálkozik jelenleg: az egyik, hogy szabályozzuk, méghozzá erősen a népesedést, a másik, hogy kilépünk a Föld jelentette keretek közül. Ez utóbbi még elég távoli lehetőség, bár már vannak kezdeményezések ebben az irányban is, így marad az, hogy kénytelenek leszünk saját elhatározásból lemondani a nagycsalád nyújtotta élményről azért, hogy egy, vagy két gyermekünknek lehessen jövője.

lead kép:downtoearth.org.in

klímaFöldgyermekemberhaláléletcsalád