Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Brazília marad a klímaegyezményben, egyelőre…

null

Hatalmas veszélyt jelent a bolygóra nézve Bolsonaro elnök azzal, hogy lépései elősegítik a klímaváltozás legrosszabb forgatókönyveinek bekövetkeztét. Ez volt a legerősebb ellenérv a politikus ellen, amit a világközösség egy része megfogalmazott, és mind a mai napig ez az, amitől a leginkább tartanak.

Trump után szabadon

A szélsőjobbos Bolsonaro Brazíliában azzal az ígérettel került hatalomra, hogy a brazil emberek érdekeit helyezi előtérbe, mértük hozza meg intézkedéseit. Alapvetően nagyon szép célok, csakhogy olyasmikhez is hozzá akar nyúlni az elnök, amikhez nem szabadna. Érthető az emberek támogatása, hiszen Brazíliában is nagyon sokan élnek mély-szegénységben, és a nyomorból való kiutat látják a vezetőben, aki olyan erőforrásokat akar felszabadítani, melyből pénzhez juthatnak a nélkülözők – és persze vagyonokat szedhetnek össze a megfelelő vállalatok.

kép:washingtonpost.com

A probléma csupán az, hogy az a bizonyos pénztermelő egység nem más, minta Föld tüdeje, az Amazonas őserdeje, mely többségében az ország területén található. Sajnos azonban Bolsonaro többször is hangoztatta, hogy azok a védelmi törekvések, melyek eddig biztosították ennek az ökoszisztémának a fennmaradását, számára csupán gazdasági akadályt jelentenek, ennek megfelelően pedig nem kívánja megőrizni őket.

Párizs

A klímaegyezményt is elvetendőnek tartotta az elnök, és országát – megválasztása esetén – ugyan úgy ki akarta léptetni a párizsi megállapodásból, ahogyan Trump tette ezt az USA esetében (csendben megjegyezzük, hogy ezzel nagyon sok tagállam nem értett egyet, és bár az elnök meghozta a döntést, azt magukra kötelező érvényűnek tekintik a kilépést ellenző vezetők). Bolsonaro jött, ígért, bizalmat kapott, de hál’ Istennek, úgy tűnik, a látóköre is szélesebb lett azzal, hogy hatalomra került.

kép:vanityfair.com

Vagy inkább arról van szó, hogy azt mondta, amit hallani akartak, de nem olyan ostoba, hogy kiléptesse országáét egy olyan egyezményből, mely a fennmaradását hivatott biztosítani. Így szerencsére az elnöknek ma már nem célja, hogy vakon kövesse Trump finoman szólva is vitatható politikáját, és nem kardoskodik tovább a kilépés mellett. Persze azért nem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen Bolsonaro a feltételek újratárgyalását szorgalmazza, mivel gazdaságilag erőteljes visszahúzó erő, ha a kibocsátási kvótákat kénytelen lesz betartani. Holott láthatjuk, hogy létezik másik út is, ehhez azonban el kellene tépni azokat a hatalmi szálakat és pénzcsatornákat, melyek az országok vezetéseit a fosszilis anyagokat használó vállalatokhoz kötik. Ez pedig nem egyszerű, hiszen évtizedeken át ezek a vállalatok tették lehetővé a fejlődést, így egyik napról a másikra elfordulni tőlük durva személyes és állami veszteségeket is eredményezne.

lead kép:brazzil.com