Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

Állandó energia megújulóból? Igen!

null

A klímaváltozás miatt egyre jobban előtérbe kerülnek a megújuló energiaforrásokat hasznosító lehetőségek. Ezzel együtt természetesen azok ellenzői is egyre hangosabbak, és nem győzik hangsúlyozni ezeknek a rendszereknek az egyik legfőbb hátrányát, azt, hogy működésük esetleges.

Energia

A világ energiaigénye egyfolytában nő, méghozzá nem is csak tyúklépésenként. Ahogyan a technológia, a gazdaság és az ipar fejlődik, illetve, ahogyan egyre és egyre többen leszünk, úgy nő ugrásszerűen az energiaigényünk is. régebben egy család energiafelhasználása a fűtés, a villany és a háztartási nagygépek területére korlátozódott. Mára személyenként legalább két elektronikai eszközzel kell számolni, illetve minden hálószoba saját tévét, játékkonzolt kap, hangulat és nagy világítást, elektromosan mozgatható az ablak sötétítése, a kapu, az ágy, a fotel, és fűtjük még a kocsifeljárót is.

kép:businessinsider.com

Az energia mindenütt jelen van, ahhoz azonban, hogy igába hajthassuk, át kell azt alakítani, és itt lép be a képbe a klímaváltozás. A fosszilis energiahordozók égetése és a világ energiaéhsége olyan változást indított el a bolygón, melyet most foggal – körömmel próbálunk megállítani, visszafordítani. Erre kínálnak tökéletes megoldás a megújuló energiaforrások kiaknázását lehetővé tevő szerkezetek. Csakhogy mind a nap, mind a szél, de még a vízerőműveknek is van egy közös, hatalmas hátránya: energiatermelésük ugyanis nem stabil, akkor van, amikor épp rendelkezésre áll a jelenség, amit hasznosítanak.

Állandóság

Éppen ez az az érv, ami miatt az olajiparba mind a mai napig dollármilliárdok ömlenek, nem törődve azzal, hogy saját nyakunk körül szorítjuk a hurkot. Az állandóság ígérete ugyanis döntő érv, még akkor is, ha ezért olyan áldozatot vagyunk kénytelenek hozni, amit igazán senki sem akar.

Mi a teendő hát? Egyszerűen az, hogy olyan természetes, tiszta energiaforrást találjuk, mely időjárásfüggetlen, melyet nem befolyásol az sem, hogy mekkora egy folyó vízhozama, és amit nem tudunk emberi tevékenységgel eltolni, tönkretenni, megakadályozni. A feladat pedig nem is olyan bonyolult.

kép:earthmagazine.org

Ezt látta az Orbital Marine Power nevű cég is, melynek terméke, az árapály erőmű a sorozatgyártás küszöbére érkezett. A törvényhozás sem ostoba, hiszen számolnak a cég termékeivel: az EU várakozásai szerint 2050-re az áramfogyasztásunk 10%-át már az óceánenergia fedezheti.

A szerkezet, melyet fejlesztettek 2 gigawattos, és igen egyszerű. 73 méteres, lebeg, és két 1 gigawattos turbinával rendelkezik a víz alatt, melyek az árapály tevékenységből, illetve az áramlatokból származó energiát képesek hasznosítani. Ami ugye állandó, nem függ sem a nappal és éjszaka váltakozásától, sem attól, hogy mekkora a vízhozam, vagy hogy szélcsend van-e éppen. Amíg a Hold a helyén van, addig az ár és apály váltakozása elkerülhetetlen, folyamatos és megállíthatatlan. A víztömeg mozog, az energia termelődik, és még csak a tengerek élővilágára sem veszélyesek a mozgó turbinák. A sorozatgyártás után valószínűleg bővül azon megújuló források köre, melyekre jelentősen számítunk az áramtermelés során.

lead kép:hakaimagazine.com