Május 25. Szombat, Orbán

Akarja tudni milyen lesz az idő 2050-ben?

null

A klímaváltozás egyik következménye az elképesztő forróság. Ez ma már kézzel fogható, bár az is igaz, hogy azokra a területekre jellemző, ahol eleddig is magasabb értékeket mértek.

A WMO, vagyis a Meteorológiai Világszervezet vizsgálja, hogy azt utóbbi időben mért extrém magas hőmérsékleti értékek valóban megfelelnek-e a tudományos mérési elvárásoknak, kvázi valóban ennyire melegek vannak-e. akik abban reménykednek, hogy az adatok tévesek, azokat el kell keserítsük, mivel igazán a WMO sem arra akar rámutatni, hogy nincs is ilyen meleg, csupán az adatok pontosságát ellenőrzi.

kép:thenigerianvoice.com

Ez nem is csoda, hiszen a mért értékek sokszor már hihetetlen kategóriát képeznek. Az arab területeken az 51-53°C-os csúcsok sem ritkák, de az USA egyes területei is komoly nehézségekkel küzdenek. A sivatag közepén elterülő Las Vegas 47.2°C-os hőmérséklete eltörpül Kalifornia 51,7°C-os csúcsához képest. A meleg már olyan gondokat is okoz, amikre valóban nem gondolnánk: megolvadnak a szemetesek, a közlekedési táblákon elfolyik a festék.

A világszervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy a klímaváltozás következtében ezek a kiugró adatok csak a kezdetet jelentik. Ha nem teszünk ellene, akkor számolnunk kell azzal, hogy a tűzforró napok egyre többször, egyre több helyen, és egyre hosszabb ideig jelentkeznek majd, arról már nem is beszélve, hogy a rekord magas értékek is egyre – másra dőlhetnek meg.

kép:citypages.com

A szervezet fiktív előrejelzéseket is készített, amelyben bemutatják, mire számíthatunk egy időjárásjelentés alkalmával a 2050-es években. Itt a Fekete – erdő térsége kerül elő, ahol a meteorológus 42°C-os meleget jósol, ami még messze nem a katasztrófa egésze. Az extrém meleghez ugyanis más meteorológiai jelenség is társul, amik romboló hatása vitathatatlan. Jelen esetben a jóslatban a 8-10 centis darabokban lehulló jégeső pusztításával kell számolni, ami végül is azt eredményezi majd, hogy még a házból sem mehetünk majd ki, mert vagy hőgutát kapunk, vagy agyonüt a jégverés.

lead kép:archdaily.com