Június 20. Csütörtök, Rafael

A reggeli kávé energiát ad, méghozzá elektromos áramot!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Gondolkozott már azon, hogy az alternatív energia nem feltétlenül azt jelenti, hogy hatalmas vízi erőműveket, napelemeket, kollektorokat vagy szélerőműveket telepítenek az államok? Mert lehet ezt másképpen is, kicsiben, ami ugyan nem oldja meg a háztartás áramellátását, de mindenképpen segít a klímavédelemben!

IKEA tehetséggondozás

Az IKEA Space 10 nevű két hetes workshopján debütált két koppenhágai tanuló, Sergey Komadenkov és Vihanga Gore elképzelése, mely egy kicsit más megvilágításba helyezi a reggeli kávézást.

kép:youtube.com

A találmányuk, illetve a koncepciójuk a termoelektromos vezeték nélküli töltés. Ez technikailag egy olyan áramkészítő, ami a hőmérsékletkülönbség hatására létrejövő elektromos feszültséget hasznosítja.

A diákok elképzelése alapján ez a rendszer beépíthető lenne akár egy asztallapba is, de minden olyan elektromos eszköznél is alkalmazható, ami hőt bocsát ki, legyen az egy televízió, vagy akár egy hűtőszekrény.

A reggeli kávé feltölt

Bizony, így már egészen más értelmezést nyer ez a mondta, ma már nem ritka az olyan eszköz, melyet az éjjeliszekrénybe, vagy az asztallapba lehet építeni, és az ember csak ráteszi a telefonját, és mindenféle csatlakozás, vagy vezeték nélkül tölti.

Ha az elképzelés testet ölt – és miért ne tenné, hiszen nagyon is jó nyomvonalon halad -, akkor számolhatunk azzal, hogy az éjszakai töltés helyett, ami egyébként nagyon nem takarékos, a reggeli kávét szürcsölve tölthetjük a mobilunkat. Az irodába érve pedig ugyanezt tehetjük, és akár egy forró levessel is elektromosságot termelhetünk.

kép:kochevnik.ca

Igaz, ezek kis léptékű energiatermelők, de mindenképpen hasznosak. Hiszen ma már legalább 2, de inkább több olyan eszközt használunk, mely akkumulátorról működik, és amelyeket napi szinten töltögetünk. Így legalább ezek az eszközök nem fogyasztanának áramot, és ha a koncepciót tovább görgetjük, akkor miért ne lehetne a felesleges hőt árammá alakítva minimálisra csökkenteni a nagy háztartási gépek fogyasztását is? Mindet egy sokkal kisebb kapacitású – és így lényegesen olcsóbb – napelemes rendszerrel kiegészítve pedig nem jelent majd gondot a szolgáltatóról való leválás sem.

lead kép:chicago.eater.com