Május 22. Szerda, Júlia, Rita

A klímaváltozás elleni harc klímaváltozást okozhat?

null

Fura, de ha nem vagyunk elég körültekintőek, akkor bizony a legnagyobb jó szándék mellett is előfordulhat, hogy a klímaváltozás elleni harc égisze alatt többet ártunk, mint használunk. Ez különösen akkor igaz, ha nem vagyunk elég óvatosak, és nem értjük meg végre: egységként kell vizsgálni a bolygót, nem csak kis részleteket!

Megújuló energiák és a fajok kipusztulása

Az Amazonasa világ leghatalmasabb folyórendszere, mely 6,1 millió nyézetkilométeren terül el, és a Föld friss víz készletének 20%-át adja. Logikus, hogy a megújuló energiaforrások egyikét, vagyis a vízenergiát itt nagyon jól ki lehet használni.

kép:ipsnews.net

Logikusés természetes, hát nekiálltak, és egészen pontosan 428 hidroelektromos gátat terveznek a folyóra és mellékfolyóira, melyből 140 már el is készült, vagy éppen az építés folyamatában van. Perszenem estek neki csak úgy a munkáknak, pontos és mindenre kiterjedő környezetvédelmi tanulmányokat állítottak össze az egyes duzzasztók létesítési helyéről és a vízerőművek építéséről. Szerencsére a tanulmányok rámutattak arra, hogy az élővilágra gyakorolt hatás elenyésző.

De akkor mi baj?

A gond a szakértők szerint azzal van, hogy a tanulmányok csak az egyes területekre vetített adatokkal dolgoztak, nem nézték a nagyobb képet. Ez ugyanis nagyon sok gát, mely komolyan érinti az Amazonas, a mellékfolyói, és a torkolatvidék élővilágát is.

A folyó egyik legfontosabb lételeme a hordalék. Ennek áramlása alakítja a folyót, táplálja az élőhelyeket, és tartja életben Dél – Amerika legnagyobb mangrove erdejét is. De természetesen hatással van az áradásokra, a folyó kanyarulatainak alakulására, és ezzel együtt olyan dolgokra is, amire elsőre nem is gondolnánk. A folyó alakulása ugyanis tanulmányokkal igazoltan hatást gyakorol az Amazonasmedencétől a Mexikói – öbölig az esőzések és a viharok rendszerére is.

kép:globalforestatlas.yale.edu

A duzzasztók viszont akadályozzák az üledék áramlását, ezzel pedig nem csak egyedi és veszélyeztetett fajok százait sodorhatják a pusztulásba, hanem megváltoztathatják a régió, és ezzel együtt akár az egész félteke klímáját is. Hogy miért nem látták ezt a tudósok? Mert - ahogyan azt írtuk – csak egyes részleteket vizsgáltak, azt nem, hogy a majd’ 500 vízi erőmű milyen hatással lesz a teljes folyóra, a mellékfolyókra, és minden olyan részletre, melyet ez a hatalmas rendszer érint.

Mivel a világ egyik leghatalmasabb folyójáról van szó, érthető módon a változása is az egész világra hatást gyakorol, ide értve a viharrendszerek befolyásolását, az esőerdők, vagyis a Föld tüdejének alakulásátés a biodiverzitást is. A szakértők most azért küzdenek, hogy készülhessen egy mindenre kiterjedő vizsgálat, és megállíthassák a kétségkívül haladó szellemű, de túlságosan is nagy léptékű beruházást.

lead kép:innovationscommercialization.com