Május 25. Szombat, Orbán

A klímaváltozás a húst is eltüntetheti az asztalunkról

null

A klímaváltozás közvetlen hatásaival igen sokszor foglalkozunk, ám azt nem szabad elfelejteni, hogy az átalakulás hatást gyakorol más rendszerekre is, olyan helyzeteket teremtve ezzel, melyekre nem vagyunk felkészülve.

Klímaváltozás, térhódítás

A melegedő klímának nyilvánvaló hátulütői vannak. A hőség elképesztő összegeket emészt fel, hiszen az irodákat, lakóépületeket hűtik, a vízhálózat nagyobb terhelésnek van kitéve, a termelékenység pedig csökken. A meleg közegészségügyi kockázatokat is jelent, ám mint mindent, ezt is ki lehet használni. Persze nem igazán az emberiségnek, hanem az olyan fajoknak, amik hozzá vannak szokva ehhez a magas hőmérséklethez, így képesek terjedni, új területeken megjelenni.

kép:poandpo.com

Amíg például kultúrnövényekről van szó, addig ez még pozitív is lehet – bár ezt erősen vitatni lehet az őshonos fajok fenntartásának szempontjából -, de ha olyan fajokról van szó, melyek például betegségeket terjesztenek, akkor igen komoly kockázattal leszünk kénytelenek számolni.

Kéknyelv

Egyelőre ezek a kockázatok nem minket, embereket érintenek, legalábbis nem közvetlenül. Ennek ellenére számolnunk kell azokkal a következményekkel, melyet a „területfoglaló” élőlények jelentenek, és ebben az esetben még csak nem is az inváziós fajokról van szó. Jelen esetben egy kis szúnyogfajta a gond forrása, a törpeszúnyog.

Ez a kis jószág nem volt jellemző Európára, szinte kizárólag Görögország területén jelent meg, és ott is csak eseti jelleggel, behurcolás útján. Ám az érkező tél és hideg minden esetben elpusztította ezt a fajt, így különösebb kockázatot nem jelentett. Legalábbis eddig.

kép:globalmeatnews.com

A törpeszúnyog által terjesztett kéknyelv betegség 2014 őszén már hazánkban is megjelent. A vírus a törpeszúnyog révén képes egyik kérődző állatról a másikra terjedni, azok közvetlenül nem fertőzik egymást, illetve a betegség az emberre is veszélytelen. Szerencsére még a fertőzött állat húsának vagy tejének fogyasztása sem jelent veszélyt az emberre, ennek ellenére a gazdaságok leölik a fertőzött, tüneteket mutató állatokat, értelem szerűen a tovább terjedés megelőzése érdekében. Ez pedig tetemes veszteségeket eredményez, melyet az állatállomány emelésével, illetve vakcinázással lehet

kiküszöbölni, ez előbbi pedig közvetlenül is hat a klímaváltozásra, bezárva ezzel a kört.


lead kép:all4desktop.com