Június 24. Hétfő, Iván

A baglyok segítenek a zaj csökkentésében

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A megújuló energiák használata mindenki számára előnyös, és tökéletes megoldás. Legalábbis addig, amíg valaki nem él egy szélerőmű közvetlen közelében, akkor ugyanis szembesülnie kell azzal a ténnyel, hogy a turbinák forgása bizony messze nem felemelő hanghatással jár.

Zajszennyezés

Igen, a fény, levegő és más területek mellett a zajszennyezés is komoly gond a világon, amiben sajnos a szélerőművek is közrejátszanak. De ide lehet sorolni a rotoros járműveket és repülőket is, hiszen ezek is jelentős zaj kíséretében repkednek felettünk. Gondoljunk csak arra, hogy mindenki felkapja a fejét, ha egy helikopter száll el felette, még akkor is, ha maga a gép igazából csak 1-2 centisnek látszik az égbolton.

kép:newatlas.com

A zaj tehát komoly gond, de mit lehet tenni, ez van. a rotorok hatalmasak, és a forgási energiájuk alakítható át elektromossággá, tehát érvényesülnie kell a valamit valamiért elvnek. Egészen addig biztosan, amíg nem fordulunk újra a természet felé, hogy a megoldást a kezünkbe adhassa.

Természeti kutatások a technológia szolgálatában

Az, hogy a természetből veszünk ötleteket egyáltalán nem újdonság. Gondoljon csak arra a közismert tényre, hogy a helikopter ötletét a szitakötők adták. És itt nincs is vége a sornak, hiszen a legtöbb áttörést jelentő fejlesztés alapját a természet fantasztikus megoldásai adták. Ez nem csoda, hiszen évmilliók álltak rendelkezésére, hogy tökéletesíthessen néhány olyan részletet, amit azután a technika átemelhet.

Japán és kínai kutatók a baglyok szárnyát vizsgálva találtak megoldás a zajproblémára. Ezek az éjszaka ragadozómadarak ugyanis többek között arról híresek, hogy képesek szinte teljesen hangtalanul repülni. A kutatások rámutattak arra, hogy ennek oka az evező és repülőtollak különleges alakjában keresendő.

kép:twitter.com

A tollak alsó része sima, míg a tetejük fogazott szélű, ami azt eredményezi, hogy mozgatás közben szinte egyáltalán nem adnak ki hangot. Ez az eredmény pedig nem csak egy természeti rejtély megoldásához viszi közelebb a tudósokat, hanem abban is segít, hogy a rotorok és repülőgépek lényegesen halkabbak lehessenek. Ha a kialakítást át tudják ültetni ezekre a szerkezetekre, akkor már csak a motorok zajával kell számolni, ami a szélturbinák esetében ki is esik. Persze a súrlódásnak ezután is lesz hangja, hiszen nem csak a lapátok mozognak, valamit a szárnyak és a lapátok méretbeli különbsége is eredményezhet hangosabb működést, mint egy bagoly röpte, ám a helyzet lényegesen javulhat, így a zajszennyezés sem jelenthet már akadályt a szélenergia kiaknázásában.

lead kép:cmmb.org