Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Végre kiléphetünk a szemét felhalmozás gazdaságából

Éghajlat
2018. december 10. 12:00
null

A fenntartható fejlődéshez alapszemléletet kell váltani, mert a mostani erre teljességgel alkalmatlan. Hogy hol van a bibi? A szemétben, természetesen.

Alaptörvény

Az anyag nem vész el… Ez a tétel szinte senki számára nem ismeretlen, és elfogadott törvényszerűség. Ugyanakkor életvitelünk ezt messze nem tükrözi. A világon a gazdasági modellek jelenleg lineálisak, vagyis anyagot használunk, veszünk ki a földből, ebből terméket hozunk létre, amiből szemét lesz. És a folyamat itt elakad.

kép:newsweekme.com

A gond ezzel csak az, hogy az egész bolygó teljes működését tekintve nem létezik olyan részegység, mely szemétként végzi. Minden anyag idővel visszakerül a körforgásba, hogy valami más lehessen belőle, majd ezt a funkcióját betöltve újra alkotóelemmé váljon.

A lineális rendszerben a hulladéktermelés nem fenntartható, mivel magával a hulladékkal nem kezdünk semmit. Ez pedig kivitelezhetetlen hosszabb távon, még akkor is, ha mindent megteszünk ennek működőképességéért. Ezt nagyon jól példázza az óceánon lebegő, Texasnál is nagyobb szemétsziget, mely a körforgásból egyszerűen kivont anyaghalmazt jelent.

Most történik a változás

A gazdaság fenntarthatósága, vagyis a tőke folyamatos áramlása csak akkor biztosítható, ha a körforgást is biztosítjuk. Ez az oka, hogy november 29.-én hivatalosan is megalakult a Körforgásos Gazdaság Platform. Életre hívói pedig a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH), a Holland Nagykövetség és az Innovációs és Technológiai Minisztérium együttesen, hiszen a fejlődés megállíthatatlan.

A platform lényege, hogy újra értelmezze a gazdasági modellt. Jelen esetben nem egy lineális rendszerről, hanem egy körfolyamatról van szó, mely így már adott esetben a végtelenig fenntartható. Ebben a modellben egyvalami nincs, méghozzá szemét.

kép:cleantechdelta.nl

Nem csak a gazdaságot, hanem minden egyes háztartást is át kell állítani arra a szemléletre, hogy olyan terméket nem hoz létre, illetve nem vásárol, mely később nem használható fel újra. A jelenlegi újrahasznosítási metódus siralmas, ezen új megközelítés azonban közel 100%-os arányban biztosítja az anyagok körforgását. Így megoldható, hogy a föld tápanyagtartalma megmaradjon, és ne fulladjunk bele a saját magunk által előállított javakba.

Az új platform ráadásul lényegesen egyszerűbben elérhetővé teszi az ENSZ és a párizsi konferencia célkitűzéseit a fenntartható fejlődésről, és károsanyag kibocsátásról (hiszen ezt is magában foglalja az elképzelés). Mindezek mellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy ez egy egészen új piac, melynek potenciája globálisan 4.5 ezermilliárd dollár, vagyis a váltás mindenképpen megéri.

lead kép:us.anteagroup.com

klímaszemétkörforgásembergazdaságélet