Június 13. Csütörtök, Anett

Üzemanyag, ami felzabálja a szén-dioxidot

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímaváltozás elleni küzdelem fontos része az is, hogy kitaláljuk, hogy lehetne a folyamatot visszafordítani. Erre azért van szükség, mert egyre több tudós vélekedik úgy, hogy a klímaváltozás a gázkibocsátás csökkentésével, sőt, a teljes leállításával sem akadályozható már meg.

Vannak elképzelések

Elképesztő összegeket, dollár milliárdokat forgatnak olyan technológiák kifejlesztésébe, mellyel képesek leszünk kivonni a szén-dioxidot a levegőből. Ha az eljárások bármelyike is hatásos, illetve gazdaságos lehet, az komoly áttörést jelentene, hiszen így a gazdaság jelenlegi szerkezete nem omolna össze, a megújulókra való áttérés sokkal fokozatosabb lehetne.

kép:wur.nl

Azonban hiába a beöntött tőke. A tervek egyike sem igazán életképes, mivel megvalósításuk olyan összegeket emésztene fel, ami már nem éri meg sem az olajcégeknek, sem a kormányoknak. Vagyis a kibocsátás marad, ráadásul idén rekord magas is, dacára a vállalt klímaintézkedéseknek, a probléma pedig csak dagad, amíg el nem emészt minket.

Biomassza felhasználás

Rég tudjuk, hogy alapvetően fenntartható energiatermelési forma az, ha a biomasszát használjuk fel. Ha kivágunk egy erdőt, és azt elégetjük, de mellette egy ugyanakkora erdőt telepítünk is, az karbonsemlegessé teszi a folyamatot. Igaz, hogy az erdőségek növekedése igen lassú, vagyis ehhez a tervhez hatalmas területeken kellene folytatni az erdőgazdálkodást.

kép:nextfuel.com

A NextFuel cég azonban valami egészen érdekes és izgalmas megoldást talált. Fák helyett fűfélével, egészen pontosan az elefántfűvel dolgoznak. A növényt telepítik, mely egyetlen év alatt is méteres nagyságot ér el, majd betakarítják. A cég szabadalmaztatott reaktorában kezelik a növényt, és brikettet készítenek belőle, mely éghető, és igen jó energiahordozó. Gyakorlatilag a Nextfuel képes létrehozni a fosszilis energiahordozók egy ágát, ráadásul mindezt olcsón. Persze az égetés során a gázokat felfogják, és azt is felhasználják, de nem ez az igazán nagy durranás az ötletben.

Az elefántfű gyorsan nő, vagyis folyamatos utánpótlást biztosít. Égetése során szén-dioxid keletkezik, de ez nem kerül a levegőbe. Eddig még olyan, mint bármelyik biomassza eljárás. Csakhogy az elefántfű fejlődése során 20-szor több környezetszennyező anyagot köt meg, mint amennyit az égetése során felszabadít. A turpisság ott van, hogy a növény gyökérzete köti meg az anyagokat, amit ugye nem használnak fel a betakarítás során, hiszen abból újrafejlődik a fű. Vagyis lényegében képes kivonni a káros anyagokat a környezetből, miközben energiát lehet termelni általa. Igaz, termesztéséhez termőterületekre van szükség, vagyis nem olyan tiszta, mint a nap vagy a szélenergia, ám semmiképp sem elhanyagolható tényezője az energiaiparnak.

lead kép:nextfuel.com