Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Uránbányát a Mecsekbe? Megint?

Éghajlat
2018. december 13. 16:00
null

Paks II egy újabb hozadéka: uránbányát szeretnének nyitni a Mecsekben. Az sem baj, hogy olyan területen, mely tájvédelmi körzet és Natura 2000 terület.

Magyar uránt a magyar atomba

Nem ez az első próbálkozás a bánya meg- illetve újranyitására. A területen 1997-ben zárt be az az uránbánya, melyet most szeretne újra nyitni a Magyar Urán Resources (MUR) Kft. Ehhez már be is adták az engedélyeztetési kérelmeket, mely eljárásnak már harmadszor futnak neki. Először 2012-ben a Wildhourse nevű ausztrál cég szerette volna a területet üzembe helyezni, majd jogutódja a MUR 2016-ban. Mindkét eljárás során ugyan azt a tervet adták be, mindkétszer elutasították a hatóságok, legutóbb első és másodfokon is.

kép:hvg.hu

Az újabb engedélyeztetési eljárás erősen meglepte az Energiaklubbot, mely ellenzi -és eddig is ellenezte- ezt a beruházást. Ennek oka pedig a nyilvánvaló természetromboláson felül az, hogy a hazai uránbányászat gazdaságtalan, még akkor is, ha az urán szerepe megnő a hazai energiaellátásban.

Mi a gond vele?

Az Energiaklub kiemelte, hogy azon túl, hogy védett területen nyitnák meg a bányát, sok olyan élőlényt is megzavarnának, veszélyeztetnének, melyek hazánkban védelmet élveznek. A természetvédelmi értékek már önmagukban is elegendőek kellene, hogy legyenek, de tudjuk, hogy a pénz az igazi döntő tényező.

Gazdasági szempontból azonban újra bukna a projekt. Egyrészt az itt található érc urántartalma 0.12%. Ahhoz, hogy a kitermelés valóban gazdaságos lehessen a nemzetközileg elfogadott érték min. 0,3%- ezt azonban meg sem közelítjük. Újabb probléma, hogy itthon nincs lehetőség az urán dúsítására, vagyis azt Oroszországba kellene szállítani, és ott elvégezni ezt a feladatot, majd hazahozni a dúsított uránt. Ez szállítási és persze eljárási költséget is jelent, méghozzá nem is keveset.

kép:turistamagazin.hu

A térségből a leginkább érintett település Kővágószőlős lenne, melynek polgármestere nagyon szeretné, ha a bánya megnyílna. Úgy fogalmazott, hogy reméli, a kormány felkarolja a kezdeményezést, és nem arra figyel, hogy „milyen hatással van a békákra” a bánya újranyitása. Ehhez azért az is hozzátartozik, hogy a hivatal részvényese a Magyar Urán Bányászati Zrt-nek, mely a MUR érdekeltsége, vagyis erős anyagi hasznot hajtana a bánya a hivatalnak is. Apolgármester tehát kiáll a kezdeményezés mellett, és teszi ezt úgy, hogy egy 2000-es tanulmány rámutatott arra, hogy milyen sérülékeny a környék ivóvízkészlete-a kitermelés során ugyanis könnyen szennyeződhet, így pedig ihatatlanná válna.

lead kép:pecsma.hu

uránPaks IIMagyarországMecsekatombánya