Május 25. Szombat, Orbán

Szénbányát vesz a Greenpeace

null

A környezetvédők rendszerint tiltakoznak, kisebb – nagyobb megmozdulásokat szerveznek, nyomást gyakorolnak, vagy élőhelyeiken mentik az ottani állat-és növénykultúrát. Ez persze csodálatos dolog, ám önmagában nem olyan jelentős, mintha például felvásárolnának egy egész szénbánya-és erőmű komplexumot.

Utópia?

Sokan gondoltunk már arra, hogy ha annyi pénzünk lenne, amennyi nincs, akkor felvásárolnánk a munkahelyünket, és bezárnánk az egészet. Vagy erdőségeket vennénk, és megtiltanánk a kivágásukat. De a fenti példán elindulva egész erőműveket vennénk, hogy leállítsuk azokat. De ez elképesztően sok pénz, amit nem könnyű előteremteni.

kép:miningreview.com

Egy ilyen projekthez kell egy akkora cég, mint pl. a Greenpeace. Na persze ennyi pénz nekik sem áll a rendelkezésükre, de koncepcióés tettvágy már igen. Az elképzelésük szerint – mely már a megvalósítási fázisba lépett – felvásárolják a RWE konszern Köln melletti barnaszén erőművét, és a hozzá tartozó barnaszén bányákat is.

Tényleg?

A Greenpeace Energy (egy leányvállalat) bejelentette, hogy 2020-ig veszi át a létesítményt több szakaszban, majd 2025-ig szakaszosan be is zárja. Természetesen nem arról van szó, hogy a környezetvédelmi szervezet vállalja több ezer munkahely megszüntetését. A területet részenként zárják be, és át is alakítják. Méghozzá megújuló energiákat kívánnak termelni itt, szélfarm és napelempark formájában, melynek összteljesítménye 8.2 gigawatt.

A tervek alapján a szélfarm 3.8, míg a napelemes termelés 4.4 gigawatt energiával járulna hozzá ahhoz, hogy Köln tisztább város lehessen. A kidolgozott elképzelés azért is nagyon jó, mert nem érinti a munkahelyeket, vagyis mindenkinek megmaradna az állása. Pénzügyileg pedig mindegyik fél számára tisztességes az elgondolás. A Greenpeace a német kormánynakés a helyi közösségeknek is felajánlotta, hogy vegyenek részt a terv megvalósításában.

kép:rt.com

A pénzügyi vonatkozásokat sem szabad elfelejteni. A vétel, a leállítás, a telepítés majd az üzembe helyezés összesen nagyjából 7 milliárd eurós költséget jelent. Ekkora töke persze nem áll rendelkezésre a cégben, így az RWE, valamint a kormány együttműködésére is számítanak. Hogy megkapják-e? Igen valószínű, mivel óvatos becslések szerint is a beruházás révén elkerülhető környezeti károk összértéke 60 milliárd euró.

lead kép:youtube.com