Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Sikerült a padlóra nyomni a szélenergia árát

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Tudta, hogy a tudósok már rámutattak: kizárólag a szélből a teljes emberiség energiaigényének többszörösét is fedezni lehet? A Lazard befektetési tanácsadócég kimutatásában pedig megmutatta, hogy a napenergia ma már ez egyik legolcsóbb forma. Egyetlen dolog nyomja csak le, és az a szél!

Olcsó, és egyre olcsóbb!

Jelenleg az egyik legdrágább energiafajta az atomenergia, míg a legolcsóbb a szél. Az atom előállítási költsége MWh-ként 148 dollár, míg a szén csupán 45 dollár. A különbség szembetűnő, de a folyamat itt nem áll meg, mert a szélturbinákat is fejlesztik, így az ár egyre lejjebb megy!

kép:conservationmagazine.org

A szélerőművekkel termelt energia olcsó, ám maguk a turbinák igen drágák. Ezt annak köszönhetik, hogy egyetlen ilyen monstrum előállításához 1 tonna ritkaföldfémre van szükség. Ez sajnos azt is jelenti, hogy előállításuk nem éppen környezetkímélő, bár még így is jóval környezet barátabbak, mint az atom, vagy a szénenergia. Ugyanakkor az igazi terjedéshez ezt a gondot mindenképpen orvosolni kell!

Áttörés, és jelentős árcsökkenés

Ezzel a gonddal az EU is tisztában van, és nem kevés pénzt áldozott az Eco Swing nevű projektre, melynek célja, hogy a szélturbinákat fejlesszék. Az áttörés pedig megtörtént, ami nem csak az energia árában jelent jóm hírt.

A tudósoknak sikerült egy olyan szupravezető szalagot kifejleszteniük, melynek ritkaföldfém igénye csupán 1 kilogramm turbinánként. Ez pedig hatalmas előrelépés az eddigiekhez képes, mint környezetvédelmi, mind technológia, és persze pénzügyi téren is. Aritkaföldfémek ugyanis drágák, vagyis így a turbinák elkészítése is sokba került. Tény, hogy eddig is megérte a szélenergiába fektetni, hiszen hosszabb távon behozta az árát, és jelentős profitot is termelt. Az új eljárással azonban az előállítási költségek is lezuhantak, ami az energia árában is jelentős csökkenést fog eredményezni. Várhatóan a mostani 45 dollárról 18 dollárra fog esni a szélenergia ára, így annak telepítése gyorsan kifizetődő befektetéssé lényegül.

kép:weknowyourdreams.com

A szél energiájának kinyerése környezetbarát megoldás, ám a madarakra sajnos veszélyes, ennek megoldásán még dolgoznak a szakemberek. Az is fontos, hogy túl sok turbinát (vagyis néhány ezres telepeket) nem lehet egy helyre telepíteni, mivel annyira lelassítják az uralkodó szeleket, hogy az komoly változásokat okozna az éghajlatban. Az elszórt rendszerek azonban tökéletes megoldást jelenthetnek az emberiség energiaéhségének kielégítésére.

lead kép:kurz.com