Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Öltözzünk PET palackba, mert megéri!

Éghajlat
2018. december 03. 08:00
null

Gondolkodott már azon, hogy mi lesz azokkal az egyszer használatos műanyag palackokkal, melyeket sikerül végre összeszedni a természetből? Vagy amelyiket szépen, ahogy kell, szelektíven összegyűjtünk? Jó esetben rostszál.

Műanyagot a ruhákba

Tény, hogy a műanyag használata a ruhaiparban nem éppen új dolog, hiszen már a nejlonharisnya is 79 éve gazdagítja a ruhatárakat. És persze ott vannak a műszálasanyagok tömegei, melyek ma már nem csak kényelmesek, hanem a ruhák tartósságát is növelik. De hogy jön ide az egyszer használatos vizes palack?

kép:yarnsandfibers.com

A műanyag újrahasznosítható, és újra is kell hasznosítani, csak sokszor a környezetbarát folyamat lényegesen drágább, mint az új előállítása. A REPREVE azonban nem csak műanyagrostokat gyárt újrahasznosított műanyagból, hanem tanúsítványt is ad azoknak a cégeknek, akik az ő termékeit használják – írja az inhabitat.com. És hogy ez miért is éri meg a cégeknek?

Miért olyan jó ez?

A REPREVE kizárólag BPA mentes, az élelmiszerek tárolására használt műanyagot hasznosít újra – ami jó hír, hiszen ezek többnyire PET palackok, amikkel nagyon sok gond van a környezetben. A folyamat során a műanyagból először pelyheket készítenek, majd ezeket elszállítják egy másik gyáregységbe, ahol szövetekhez alkalmas rostokat készítenek belőlük. Ráadásul a termékkel készült ruhák és más anyagok puhák, rugalmasak, és könnyen színezhetőek, tisztíthatóak. Nem csoda, hogy igen sok cég érdeklődik a rostok iránt, és jelentkeztek be a használatukra. Többek között a használók 60-szereplős listáján szerepel a Ford, a Fossil vagy a Qiksilver is.

kép:packaging-gateway.com

A cég tanúsítványt is kiad a partnereinek, mellyel igazolhatják, hogy a termékeik környezetbarát, újrahasznosított műanyag rostokból készülnek, amit ma már sok ember tart kiemelten fontosnak. A REPREVE ráadásul nem csak félig környezettudatos, vagyis nem csak a termék nem károsítja a bolygót. A cég elkötelezett a nulla hulladékkibocsátás mellett is, vagyis egy valóban környezettudatos vállalkozással állunk szemben.

Lead kép:repreve.com

műanyagklímaújrahasznosítástextilPETruha