Május 26. Vasárnap, Evelin

Ókori ötlet, modern köntösben

null

Sajnos a világon már több példán is láthattuk, hogy az eredetileg környezetbarátnak szánt beruházások nem is olyan jók. Ez sokszor merül fel a vízerőművek esetében, hiszen a duzzasztás rombolja a környezetet, élőhelyeket tüntet el, de ha ezt nem is számoljuk, akkor is tetemes zajterheléssel kell szembe nézni.

Arkhimédész visszatér

Az iskolapadban ülve a fizikaórák a kedvenceim voltak. A matematikai rész jellemzően kifogott rajtam, de az elképzelések, és a fizika törvényei mindig lenyűgöztek. Így volt ez Arkhimédész esetében is, aki az ókori lehetőségekkel és az akkor tudással volt képes létrehozni egy olyan vízátemelő rendszert, mely a mai napig is megállja a helyét. Ez az arkhimédészi csiga, melyet forgatva az alacsonyabban fekvő részről a magasabban fekvőbe lehet juttatni a vizet, folyamatosan, viszonylag kis erőbefektetéssel.

kép:wikipedia.org

Az iskolában ez a tudomány fejlődését mutatta, a való életben inkább csak gyerekes kísérletekben használható. Vagy talán mégsem? Mi lenne, ha kissé megfordítanánk az elvet, és nem a vizet mozgatnánk a csigával, hanem a víz mozgatná a csigát?

Csendes, környezetbarát és kicsi

Hazánkban a hatalmas vízerőművek létesítése nem szerencsés, és nem csak a Bős – Nagymaros események tekintetében. A vizeink és a lehetőségeink sokkal kedvezőbbek a törpe vízi erőművek számára, ha más alternatív forrásokat nem veszünk számba (mivel a geotermikus energia kihasználhatósága szempontjából hazánk kivételesen jó helyzetben van).

A törpe vízi erőművek közül most Szentgotthárdnál találkozhatunk azzal a kivitele, mely a már említett tudós csigáit alkalmazza. A haszna a kisebb erőműnek nem csak az, hogy jóval kisebb környezeti terhelést jelentenek. A nagyobb erőművekkel szemben lényegesen kisebb a zajtermelése. Ráadásul a lépcsőzetes elhelyezés miatt a csigák és a zúgó víz hangja csak a mélyebben fekvő részen hallható, a magasabb résznél maga a vízi erőmű funkcionál zajfogóként.

kép:wattmester.blogstar.hu

Mi tud?

Az erőmű teljesítménye 310 kW, éves szinten 1,2 millió kWh villamosenergia termelésére képes, mely nagyjából 100-150 háztartás éves szükségletét fedezi. A megvalósulás 380 millió forintból történt, melynek egy részét a kormány, egy részét az Unió, és egy részét magbánbefektetők állták.

Az erőmű ígéretes, és ha valóban beváltja a hozzá fűzött reményeket, és a környezetre gyakorolt hatása is kicsi lesz, akkor már csak az árból kell lefaragni ahhoz, hogy valóban széles körben elterjedhessen a hazai vizeken.

lead kép:waterstreet.blog