Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Napraforgó napelemek

null

A napelemek telepítésének egyik nagy kihívása, hogy a lehető legjobban irányítsák azokat. Hiszen a Föld mozog, vagyis a napelemekre érkező fény mennyisége folyamatosan változik. Az igazítás során a cél az, hogy a lehető legtöbb energiát lehessen elcsípni.

Mozogni kell

Ahhoz, hogy az energiafelvételt maximalizálni lehessen, mozogni kell. Minden élő dolog a bolygón mozgást végez. A fák és más növények is mind mozognak, hogy a lehető legjobban képesek legyenek kihasználni az adott helyzetet. Ezt tudják a tudósok is, nem véletlen, hogy léteznek olyan napelemek is, melyek képesek követni a nap mozgását.

kép:solarpowerworldonline.com

Hogy egészen pontosak legyünk, a programozó követi le a nap mozgását, amit betáplál a gépbe, és energia segítségével a napelemeket mozgatja. Ez viszont egyrészt veszteséget jelent – bár a termelés is nagyobb -, másrészt elég sok munka is van vele, hogy a napoknak, hónapoknak, évszakoknak megfelelően lehessen programozni a napelemek mozgatásáért felelős rendszereket. Vagyis a fény felé forduló napelem ötlete zseniális, a kivitelezés már nem annyira.

Akár a gekkó

A Harvard tudósainak sikerült létrehoznia egy anyagot, a folyadékkristály elasztomert, mely képes reagálni a fényre, a hőre, vagy a nedvességre. A kutatásban a gekkó lábán lévő rendkívül rugalmas keratinszőrök szolgáltak az ötlet alapjául. A kis állat ezek segítségével szinte bármilyen felületen képes megkapaszkodni, mivel a kis szőrök reagálnak a környezetükre.

kép:phys.org

A tudósok által létrehozott anyag egyik felhasználási lehetősége a fényre való reagálásból adódik. Az anyagot ugyanis lehet úgy programozni, hogy ha fény éri, azon a területen összehúzódjon. Gyakorlatilag olyasmi folyamatot láthatunk, mint a növények növekedésénél: a fény felé fordulást úgy érik el, hogy a szárukban kémiai lebomló folyamat indul el fény hatására, míg az árnyékos részen ez a folyamat nem megy végbe. Ennek eredménye, hogy a növény a fény felé nő. A folyadékkristály elasztomer beépíthető a napelemekbe is, így azok energiaközlés nélkül is képesek lennének követni a nap mozgását, tehát a beérkező energia sokkal jobb arányban lenne kinyerhető.

lead kép:videoblocks.com