Május 23. Csütörtök, Dezső

Műanyagból hidrogént = olcsó üzemanyag

null

A benzin és dízel üzemű autók legelterjedtebb alternatívája, mely karbon semleges is, a villanyautó. Mára egyre több van belőlük, és az áruk is jelentősen csökkent – bár ettől még messze nem lettek népautók. De nem szabad megfeledkezni egy másik lehetőségről sem, ez pedig a hidrogén hajtás

Miért lehet jó, és miért nem?

A hidrogén technológia nagy előnye, hogy nem igényel olyan nagy átalakításokat a motor, mint például az elektromos hajtásnál, ahol teljes egészében új rendszerre volt szükség. hibrid verziói most is léteznek, sőt, teljesen hidrogénhajtású autó is van, de egyelőre messze nem nevezhető elterjedtnek. Ennek egyik oka, hogy a hidrogén tárolása nehézkes, és ma még a tankolási lehetőség sem megoldott.

kép:cnbc.com

A hidrogén hajtás nagy előnye, hogy a károsanyag kibocsátása nulla, illetve egészen minimális a hidrogén égetése során az autó vízgőzt ereget, vagyis kifejezetten környezetbarát technológia (bár azt nem igazán lehet tudni, hogy egy hidrogén alapú közlekedési rendszer mekkora változást okoznak a légkörben a rengeteg gőz felszabadításával). A hidrogén előállítása ráadásul szintén nem igényel különösebb energiabefektetést, lényegesen olcsóbban és környezetbarát módon állítható elő, szemben az olaj kitermelésével, mely komoly környezeti terhelést jelent.

Hogy jön ide a műanyag?

A Swansea Egyetem kutatóinak sikerült kifejleszteniük egy eljárást, melynek segítségével kezelni lehetne a műanyagproblémát. Ám alapvetően nem ez volt a cél, hanem az, hogy olcsón, és nagy mennyiségben tudjanak előállítani hidrogént, mely ennek az üzemanyagfajtának a terjedését segíthetné elő.

Az eljárás lényege, hogy a műanyaghoz egy fényelnyelő anyagot adagolnak. A két összetevőt együttesen teszik ki fénynek. A reakció során hidrogén jön létre, és a műanyag is eltűnik – bár arról nem szól a fáma, hogy milyen egyéb anyagok keletkeznek. Lényegében tehát ha az eljárás ipari méretekben is működőképes, akkor a műanyagoknak újra van értelme. Ráadásul az újrahasznosítással ellentétben itt az sem gond, ha szennyeződés kerül a hulladékhoz, egy kis ételmaradék még elő is segíti a reakciót.

kép:h2planet.eu

Ettől azonban még messze vagyunk, vagyis a műanyagok eltűnése valószínűleg nem ennek az eljárásnak lesz a hozadéka. Sokkal valószínűbb, hogy egyre több ország követi majd a példát – amihez legutóbb Ausztria is csatlakozott – és lépésről lépésre betiltja az egyszer használatos műanyagokat, majd minden olyan műanyagot, melyet nem lehet megfelelően és folyamatosan újrahasznosítani. A legjobb szemét nem az, amit jól fel lehet használni, a legjobb szemét az, ami nincs!

lead kép:propakistani.pk