Május 23. Csütörtök, Dezső

Most már van pénz a klímavédelmi kezdeményezésekre!

null

Tudjuk, látjuk, hogy minden erőfeszítés hiába való a környezetvédelem jegyében, ha annak nincsen gazdasági haszna. Ezen pedig változtatni kell, hiszen sok kezdeményezésnél egyszerűen nem lehet szempont a megtérülés, mert amit tesznek, az pénzben nem kifejezhető, vagy csak hosszabb távon mérhető.

Minden apróság fontos

A környezet megóvásáért tett minden erőfeszítés kiemelten fontos, hiszen minden segít. Jó példa erre az erdőember esete, aki egymaga ültetett mintegy 500 hektár erdőt, melyben megtelepedtek a veszélyeztetett állatok is. Vagyis egyetlen ember is sokat tehet. A legtöbb kezdeményezéshez, ötlethez azonban pénz kell, amit nem egyszerű megszerezni.

kép:info.goisrael.com

A párizsi egyezmény értelmében a globális felmelegedés szintjén 2100-ig 2°C-alatt kell tartani. E cél elérése érdekében minden lépés fontos, és ezt így gondolja Kristalina Georgiewa is, aki a Világban vezérigazgatója.

Katowice

December elején tartották a klímacsúcsot Lengyelországban, Klatowice-ben. A megnyitó beszédében Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára nagyobb, ambiciózusabb cselekvésre szólította fel a résztvevő országokat, annak érdekében, hogy a világnak legyen esélye a túlélésre.

Erre reagálva a világbanki vezető bejelentette, hogy megduplázzák azt a keretet, melyet az ENSZ tagállamok számára különítettek el, hogy támogathassák a klímavédelemmel kapcsolatos lépéseiket. És itt nem kis összegről van szó, hiszen 100 milliárd dollár volt a kiindulópont, így most 200 milliárd dollárral számolhatnak az államok.

kép:dw.com

Az összegből 100 milliárd a közszféra számára lett elkülönítve, míg 50 milliárd dollárazokra a kezdeményezésekre, melyek a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást célozzák.

Ahogyan arra már a tudósok is többször felszólították az embereket, minden ötlet jól jön, hiszen több szem többet lát. Most lehetőségés a tőke is társul az ötletekhez, így azok, ha tényleg jók, megvalósulásra kerülhetnek.

Mindehhez természetesen szükség van a politikai akaratra is, hogy a cél ne az legyen, hogy a politikai elit lehívja a támogatásokat, majd ilyen – olyan indokokkal nagyon alacsony hatásfokú projektekbe öli, melyből igazából a pénz kimentése a cél. Most egy nagyobb összeg adott, az emberek készek tenni valamit, már csak a politikai akaratra van szükség, de arra nagyon!

lead kép:blog.edx.org