Május 21. Kedd, Konstantin

Mi, a vizek országa is szomjan halunk, ha nem lépünk!

Éghajlat
2018. december 04. 12:00
null

Sokan gondolják azt, hogy az egyre gyakrabban jelentkező vízhiány a Kárpát-medencét nem érinti, hiszen mi víznagyhatalom vagyunk, ezzel biztosan nem lesz gondunk. Ahol eldobunk egy követ, és rögtön termálforrásra bukkanunk, ott a vízkészlet kifogyhatatlan.

Mindenelfogy, ha nem jól használjuk.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kiadott egy publikációt, melyben felhívja a figyelmet arra, hogy a hazai vízszabályozási előírások betartását javítani kell, ellenkező esetben hatalmas bajban leszünk.

kép:australia.trendolizer.com

Az EU minden országa számára előír egy törvényi keretet a vízgazdálkodáshoz, ez a Víz Keretirányelv (VKI). Erre azért van szükség, mert az európai felszíni vizeknek csupán 40%-ról mondható el, hogy azok jó állapotban vannak. A nagyobb rész azonban szennyezett, mérgezettvagy túlhasznált édesvíz, amelynek ökoszisztémája erősen sérült, sokszor kihalással fenyegetett.

De olyan sok a folyó…

Bár első ránézésre hazánk valóban jól áll, ha vízről van szó, ha tüzetesebben vizsgálódunk, akkor láthatjuk, hogy ez nincsen így. Az egyik legnagyobb gond a mezőgazdaság fenntarthatatlan gyakorlata. A hazai vízhasználat közel 40%-át tesz ki ennek az iparágnak a szükséglete, ami nyáron, az aszályos időszakokban akár 60%-ra is felkúszhat.

kép:freedomsphoenix.com

A gond nem csak a rengeteg locsolásra használt víz. A termőterületek hozamát egyre növelni kell, ameddig csak lehet, hiszen így maximalizálható a profit, és így lehet kielégíteni az egyre növekvő igényeket. Csakhogy ez nem lehetséges. A cél érdekében műtrágyával javítják a föld hozamát, aminek java része a locsolás során kioldódik onnan, és a talajvizekben, folyókban, tavakban köt ki. A nitrátok és foszfátok pedig erősen mérgezőek az állatokra, és az emberre nézve is, vagyis számunkra is komoly egészségügyi kockázatot – így kiadást – rejt a gyakorlat!

A mezőgazdaság mostani működése egyszerűen nem fenntartható, legyen szó az állattartásról, vagy a növénytermesztésről. A föld nem zsigerelhető ki véglegesen, mert egy idő után nem tud már adni, és akkor olyan problémával szembesülünk, amit igencsak régóta hajtogatnak a tudósok, de még az idősek is, hiszen ők is tudják: pihenés, töltődés nélkül nem lehet jól teljesíteni, senkinek.

lead kép:shiawaves.com

vízöntözésmezőgazdasághalálméregéletszennyezés