Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Már nem lehet megállítani a tengerek szintjének emelkedését

Éghajlat
2018. december 01. 11:00
null

Elég nagy bajban vagyunk, ha a tengerek szintjének emelkedését nézzük. Nem csak arról van szó, hogy egy sor szigetállam egyszerűen eltűnik a Földről, hanem arról is, hogy hatalmas termőterületek is elsüllyedhetnek. A tengerszint emelkedésének azonban nem csak a jégolvadás az oka.

Jég és más

A sarkköri jég olvadása már évek óta aggasztja a tudósokat. Ennek oka egyrészt az, hogy döbbenetes mennyiségű vízről van szó, mely felborítja a sókoncentrációt a környező tengerekben. Másrészt a jég és hó a fény visszaverésében is nagy szerepet játszott. Az eltűnésük melegebb sarkokat jelent, ami nagyon szén-dioxid felszabadulással is jár – ez a mennyiség eddig fagyott volt.

kép:eu.app.com

De azért ha jól végiggondoljuk, akkor a Föld víztömegéhez mérten a sarki jég, illetve a keletkező többlet víz annyira azért nem számottevő. Akkor mégis mi az oka annak, hogy folyamatosan emelkedik a tengerek szintje? Idén már 3 milliméternél járunk, és a századunk végére az érték eléri majd a 100 centimétert.

Meleg

Ahhoz, hogy az emelkedés miértjét megértsük, egy kicsit messzebbről kell kezdeni. Globális felmelegedés van, de ezt a bőrünkön nem tapasztaljuk annyira, a levegő nem olyan meleg, mint amilyennek várnánk. Ennek oka, hogy a Föld felszínén lévő vizek elnyelik a Nap beérkező energiájának negyedét. Ez hatalmas szám, és ennek következtében az óceánok melegednek.

kép:anthropocenemagazine.org

Fizikai törvényszerűség, hogy ha a víz melegszik, akkor hőtágulás is létrejön, mint amikor a nyári hőségben nem tudjuk becsukni a fém kaput, mert a melegtől kitágult az anyag. A víz is kitágul, ez pedig tengerszint emelkedésben mutatkozik meg. Vagyis hiába állítjuk meg a sarki jég olvadását, ez nem állítja meg a vízszint növekedését.

A melegebb víz szén-dioxid megkötő képessége rosszabb, vagyis a klímaváltozásnak ez is indikátora. Ráadásul ha most, egyik pillanatról a másikra befejeződne a károsanyag kibocsátás, a hőtágulás akkor is folytatódna. Hiszen a mély vizek hidegebbek, mint a felső rétegek, és ennek a kettőnek ki kell egyenlítődnie. Vagyis a hőtágulás még az alsó rétegekben is folytatódni fog, megállíthatatlanul, és tovább emeli a vízszintet is, akkor is, ha mindent megteszünk ellene.

lead kép:csiro.au

víztengerklímaFöldéletjég