Május 23. Csütörtök, Dezső

Majdnem sikerült a harc a műanyag ellen…

null

Azt azért nem lehet mondani, hogy nem teszünk semmit annak érdekében, hogy eltüntessük a szemetünket. A nagy óceáni szemétszigetet is próbáljuk megszüntetni. És erre két éve egy nagyon ígéretes projekt, a The Ocean Cleanup is épült. Most azonban van egy kis gond.

A szemétsziget

Ma már szinte senki előtt nem titok, hogy az a műanyag, melyet nem tudunk újrahasznosítani bizony a környezetünkben végzi. Többek között az óceánokban, hiszen ott nem látjuk, tehát nem zavar minket. Ennek okán a szemétsziget, melyet legfőképpen műanyagok alkotnak ma már Texas méretűvé duzzadt. Ottléte szörnyű tudat, de azért át lehet lendülni felette, hiszen nem látjuk.

kép:phys.org

Bajt azonban okoz bőven. A tengeri életformák számára ugyanis a nagy műanyagdarabok halálos veszélyt jelentenek. Megpróbálják azokat megenni, amik eltömik a tápcsatornájukat, adott esetben megfulladnak tőle. De legalább nem látjuk…

Próbálkoznak

Persze a probléma jelentősége a környezetvédők előtt sem ismeretlen, nagyon sok kezdeményezés született arra nézve, mit is lehetne kezdeni a szemétszigettel. De persze ebben az esetben is az a gond, hogy a megvalósítás nagyon drága, vagy annyi elpöfögött üzemanyaggal járna, amitől a projektek sorra buktak el. Egy azonban nagyon ígéretes volt, méghozzá a The Ocean Cleanup. Lényegében egy 300 méter hosszú úszó műanyagcsőről és arról lelógó, 3 méter mélyen a vízbe merülő filterről van szó. Ez a szerkezet a tesztek és a modellezések alapján képes összegyűjteni a lebegő és úszó hulladékot, amit azután hajókkal visznek a partra, szelektálnak és újrahasznosítanak.

kép:mnn.com

De sajnos a modellek és a tesztek sem jeleznek előre mindent. Jelen esetben azt, hogy a szerkezet bár begyűjti a szemetet, megtartani nem képes. Az ok valószínűleg a hullámzás, ami a cső két végét „dobálja2, és gondot okoz az áramlás is. Ahhoz, hogy működhessen a rendszer a szerkezetnek gyorsabban kéne mozognia, ám ezt egyelőre nem sikerült megoldani – a leállás óta eltelt két hétben sem. Most a várakozás, az aggodalom és a fejtörés időszaka van, hiszen a szemétsziget egyre csak nő.

lead kép:theoceancleanup.com