Június 19. Szerda, Gyárfás

Létezik normális alternatívája a szívószálnak? Igen!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Elmenni egy buliba, ahol egy jó kis italt elszürcsölünk szívószállal? Vagy a moziba egy jó filmet megnézni egy kis popcorn-nal és egy nagy üdítővel? Jegeskávét szürcsölve élvezni a napsütést? Ugye jól hangoznak a lehetőségek? Pedig mindegyik környezetszennyező, méghozzá nem is kicsit!

Mi a gond?

Alapvetően egyik tevékenységgel sincsen nagy gond, de van bennük egy közös pont, ami viszont a PET palackok és a nejlonzacskók után a harmadik legszennyezőbb dolog az óceánokban. Ez pedig nem más, mint a szívószál. Igen ez az apróság is műanyag, mégis rendre elfelejtjük, hogy a szelektív kukában lenne a helye. Sőt, a legjobb az lenne, ha lemondanánk róla.

kép:renewableenergymagazine.com

Hogy miért? Magyarországon éves szinten nagyjából 500 millió szívószálat használunk el. Az USA területén ez a szám naponta értendő. A döbbenetes adathoz még azt is hozzá kell tenni, hogy egy szívószál átlagos használati ideje 20 perc, vagy még annyi sem. Lebomlásához azonban akár 500 év is kellhet. Így végig gondolva nem csoda, ha a környezetvédők kézzel-lábbal hadakoznak a szívószálak és a fültisztító pálcák ellen. Nem is eredménytelenül, mert egyrészt a világ felismerte a problémát, másrészt tervezik a műanyagból készült italszürcsölő alkalmatosságokat egyszerűen betiltják. Ez pedig jó ösztönzés lenne a gyártóknak, hogy alternatív, környezetbarát megoldásokat találjanak.

Van más lehetőség

Sok különböző termék született már a szívószálak kiváltására, némelyik fémből, mások tartós műanyagból, megint mások akár plexiből, a lényeg, hogy kiváltsák a műanyagot. A közös bennük az, hogy drágák – legalábbis az eddigi szívószál árakat nézve -, és magunknál kell tartani. Éppen itt a bibi, hiszen ki akar folyton egy plusz kis pakkal közlekedni csak azért, mert sose lehet tudni, mikor kell egy szívószál. Arra pedig szükség van, hiszen sokan nem isznak szívesen olyan pohárból, dobozból, amit nem ők mostak el.

kép:packagingeurope.com

A finn Stora Enso valamint a szintén finn Sulapac startup összedolgozva megalkották azt a szívószálat, ami nem csak környezetbarát, de tömeggyártásra is alkalmas, és a megszokott használaton sem kell változtatnunk. A szál fából és természetes kötőanyagból készül, mely így akár a földben, akár a vízben tökéletesen képes lebomlani, és a dolog annyira életképes, hogy az újítás más 2019 második negyedévétől forgalomba is kerül. Hogy nálunk mikor jelenik meg, az már egy egészen más kérdés.

lead kép:recyclingproductnews.com