Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Létezik „B” terv a klímaharcban, de olyan ijesztő, hogy jobb lenne nem használni…

null

Várunk. Várunk arra, hogy a politika lépjen, várunk arra, hogy megértsék, tenni kell valamit, akkor is ha drága, akkor is, ha gazdaságtalan. Addig azonban a tudósok nem malmoznak, gondolkoznak a „B” terven, ha a politika mégsem értene a szép szóból, vagy a tanulmányokból.

Mik a lehetőségek?

Ha minden egyes ország betartaná, amit vállalt, és elfogadni, hogy drasztikus lépésekre van szükség a bolygó, illetve az emberiség megmentéséhez, akkor valószínűleg nem lenne szükség a „B” tervre. Ez azonban sajnos nem így van, hiszen láthattuk, hogy a katowicei klímacsúcson Trump és Putyin sem volt hajlandó kötelező érvényűnek elfogadni az ENSZ klímamentő javaslatait. Vagyis a politikai elit még mindig sokkal jobban hallgat a pénz szavára, mint a tudományos bizonyítékokra.

kép:theatlantic.com

Ez pedig azt jelenti, hogy más lehetőségeket is számításba kell venni, hiszen azt mégsem mondhatjuk, hogy sajnáljuk, a vezetőink tévedtek, most le lehet húzni a rolót. Azok az elképzelések, amik számításba jöhetnek, nem csak elképesztőek, hanem nagyon veszélyesek is, hiszen olyan hatalmas adathalmazt kell kezelni a számítások során, hogy lehetetlen minden hatást előre jelezni.

Eltakarni a Napot

A Matrix című filmben a robotok elleni küzdelem első lépése volt, hogy „felperzselték az eget”, hogy így a napelemes gépek ne tudjanak létezni. Bármennyire is fura – és hát a filmben sem lett igazán jó vége – tulajdonképpen erről van szó, persze tudományos alapon. A szakértők azzal a gondolattal foglalkoznak, hogy a Nap eltakarásával csökkenthető lenne a globális felmelegedés mértéke.

kép:realclimatescience.com

Az ötletet egy 1991-ben megfigyelt katasztrófa adta. A Pinatubo vulkán kitörése során a levegőbe jutó hamu és kén-dioxid mennyisége akkora volt, hogy a részecskék leárnyékolták a Napot. Emiatt a következő két év során az átlaghőmérséklet fél Celsius-fokkal esett vissza. A kutatók elképzelése tehát az, hogy eltakarják a napot.

Persze sokkal kevésbé szennyező anyaggal kísérleteznek, most éppen a kalcium-karbonáttal, melyet egy meteorológiai léggömb segítségével juttatnak a légkörbe, és végeznek megfigyeléseket. A terv azonban nagyon veszélyes, hiszen fogalmunk sincs, milyen globális hatásai lehetnek egy ilyen lépésnek.

lead kép:ffemagazine.com