Május 27. Hétfő, Hella

Klímaharc hadvezér nélkül?

null

Donald Trump színrelépése egy érdekes helyzetet alakított ki a klímaharc színterén. Amit Barac Obama elkezdett, annak szöges ellentétét teszi a mostani elnök, így a világ küzdelme a globális felmelegedés ellen vezető nélkül maradt.

Ki vezessen?

A republikánus párt – melynek tagja Trump is, és amely most az USA vezetését látja el – nem hisza globális felmelegedésben. Az elnök egyenesen kínai manipulációnak tartja, így nem is igen akar tenni ellene. Még úgy sem, hogy ma már elismeri, lehet valami a dologban. De a gazdasági érdekek és az olajlobbi erősebb annál, minthogy a Föld létét fenyegető dologgal foglalkozzon.

kép:ndtv.com

Barac Obama ezzel ellentétes álláspontot képviselt, elnöksége alatt az USA vezető szerepet töltött be a klímaváltozás elleni harcban. Trump a párizsi egyezményből való kilépéssel, és most, a Katowicében megtartott klímacsúcson is egyértelművé tette, hogy az USA pálfordulást hajt végre, így a vezető szerepet a továbbiakban biztosan nem tölti majd be.

Esélyes az EU

A szakértők szerint az EU alkalmas lenne erre a szerepkörre, ám vannak fenntartásaik is. Az Unió elkötelezett híve a klímavédelemnek, és tagországai közül ma már többen is megcélozták a teljes karbonsemlegességet. Üröm az örömben, hogy ebben az esetben a karbonsemlegesség nem kizárólag és feltétlenül a nap-és szélenergiát jelenti, hanem egy olyan lehetőséget is, melyre az EU egyértelműen és erősen épít, és amely aggodalommal tölti el a szakértők egy csoportját.

kép:blikk.hu

Az úgynevezett megújuló biogáz egy olyan lehetőség, mely a biomassza égetése során keletkezik. Ennek fő alkotóeleme a metán, amivel az a baj, hogy lényegesen erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid. A biogáz azért lehet megújuló, hiszen az a károsanyag mennyiség, mely felszabadul belőle, előzőleg már megkötésre került, és megfelelő körforgással újra megköthető. Ez ugyan igaz, de mindenképpen számolni kell a metán jelentette extrém terheléssel, illetve azzal is, hogy így a termelés csak a körforgás tökéletessége esetén lehet karbonsemleges, vagyis erőteljes felügyeletet igényel az energia kinyerése. Összességében nem ez a legjobb eljárás, de mindenképpen jobb, mint a Trump által képviselt lehetőségek bármelyike.

lead kép:khanacademy.org