Május 23. Csütörtök, Dezső

Karbonsemleges teherhajózás? Lehetséges?

null

A tengeri áruszállítással viszonylag keveset foglalkozunk, hiszen nem igazán látjuk. Olyan rendszer ez, mely a látóterünkön kívül működik ugyan, de olyan erősen nyomja rá bélyegét a mindennapjainkra, hogy nem is gondolnánk.

Hajózás

A teherfuvarozás egyik legnagyobb részét hajókkal oldják meg. A szállítás így koncentrált, vagyis olcsó, ráadásul elfogadható a sebessége is. Az ár alacsonyan tartásáról gondoskodik az is, hogy a legnagyobb szállítóhajók szinte kivétel nélkül úgynevezett nehéz olajjal működnek. Ez az anyag olcsó, könnyen beszerezhető, és a valaha volt legszennyezőbb üzemanyag, amit csak az emberiség kitalált.

kép:gonomad.com

De hát az óceán közepén senki orrát nem zavarja a büdös, nem reklamál senki a füsttért, és nem veszi észre senki, hogy mi is kerül a levegőbe és a vízbe. Csakhogy a globális szén-dioxid kibocsátás 2%-ért bizony a tengeri áruszállítás felel, vagyis erősen befolyásolja mindannyiunk életét.

Ez a szén-dioxid nem az a szén-dioxid

A holland Good Fuels azonban forradalmasíthatja ezt az üzletágat, méghozzá úgy, hogy nem is emeli jelentősen a költségeket. Természetesen egy új üzemanyagról van szó, ami ugyan szintén bocsát ki szén-dioxidot, de ez most más.

A terméket használt sütőolajból és fahulladékból készítik. Hogy miért nem olyan nagy baj a kibocsátás? Azért, mert ebben az esetben olyan anyagokat használnak, melyek előzőleg megkötötték azt a szén-dioxidot, melyet most kibocsátanak, és újra megkötik, hiszen szerves anyagokból készülnek, melyeket újra lehet telepíteni, majd felhasználni körforgásos elven.

kép:motherearthnews.com

A megoldás nem olyan jó, mint pár vetélytársa, de mindenképpen jó hír, hogy a szakértői vizsgálat is kimutatta, a rendszer így tökéletesen fenntartható. A cég már 2019-től tervezi, hogy partnerei számára elérhetővé teszi a károsanyag-kibocsátás mentes szállítás lehetőségét, ami társadalmi szempontból egyre nagyobb hangsúlyt kap, így keresett is.

Külön jó hír, hogy a használt sütőolaj mellett a cég semmilyen formában nem hasznosít pálmaolajat, vagyis egyáltalán nem járul hozza az esőerdők irtásához, ezzel is csökkentve saját ökológiai lábnyomát.

lead kép:bloomberg.com