Május 29. Szerda, Magdolna

Használható, tömeggyártásra alkalmas áttörés a napelemek területén!

null

Két évvel ezelőtt az Insolight-nak sikerült kifejlesztenie egy olyan napelemet, melynek hatásfoka 34%-os volt. Hatalmas áttörést jelentett a fejlesztés, de ez most megdőlt, méghozzá nem is akárhogyan!

K+F

A kutatásokkal kapcsolatban többször találkozhatunk azzal, hogy a lapokban olvassuk, ilyen-olyan hatalmas áttörés történt, de a „bőrünkön” nem érezzük, hogy bármi is változna. Ilyen volt az Insolight fejlesztése is: hatalmas tőke, űrtechnológia és sok idő állt a rendelkezésre, de elkészült a hatásfokcsúcs! A gond csupán az, hogy sem az anyagi források, sem a technológia nem áll rendelkezésre az iparban, amivel ez a rekord elérhető volt, vagyis gyártani biztosan nem lehet. Így viszont csak egy drága, de haszontalan „játékról” van szó, igazi felhasználhatósága nincs.

kép:pexels.com

Pedig a napelemek fejlesztése szükségszerű. Nem csak azért, mert nagy területeket foglalnak el, hanem mert hatásfokuk jellemzően 30% alatti, ami igencsak kevés (bár tény, hogy egy atomreaktor hatásfoka is 35% körüli). A hatékonyság növelésével egyetlen napelem jóval több áramot lenne képes előállítani, így a költségek csökkennének. És hogy meddig növelhető a hatékonyság? A Napból a Földre érkező energia elképesztően hatalmas! Egyetlen óra alatt akkora mennyiség érkezik, ami egyévig fedezné az emberiség teljes energiaigényét. Vagyis energia van dögivel, csak ki kell nyerni!

Használható áttörés

Az EU nagyjából 5 millió euróval finanszírozott egy hatalmas projektet, amiben több ország több kutatóintézete is részt vett, valamint a gyártók is beszálltak. A cél a hatásfok növelése volt, ami sikerült, méghozzá nem is akárhogyan. A most lezárult projektben a napelemek hatékonyságát 41% fölé sikerült tornázni. Az igazi áttörést azonban az jelenti, hogy ennek a fejlesztésnek nem csak a hatásfok emelése volt a célja, hanem az, hogy olyan formára hozzák az elért sikert, ami tömeggyártásra alkalmas, és ez gazdaságilag is kifizetődő. Ez most sikerült.

kép:commoditytrademantra.com

A megoldást a nagy koncentrációjú fotovoltaikus rendszerek jelentették. A dolog leegyszerűsítve arról szól, hogy a mai napelemeken az energia árammá alakítását egy csomópontban végzi a panel. A csomópontok növelésével viszont a hatékonyság is növelhető. Ezen kívül több fajta anyagot is felhasználtak az új panelek elkészítésénél, mely anyagok sokszorozzák a csomópontok hatékonyságát. Mivel a projekt célja a gyárthatóság volt, most már csak egy keveset kell várni, míg ezek az újfajta napelemekkereskedelmi forgalomban is megjelenhetnek.

lead kép:choice.com.au