Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Furcsa torony kap helyet Londonban, az Uborka mellett

null

Az építészet egy állandóan változó, fejlődő dolog. Az irányok nem mindenkinek tetszenek,ez előfordul. Fontos azonban, hogy a fenntarthatóság akkor is szempont legyen, ha valami egészen újról álmodunk. Ez igaz London egyik új, valószínűleg megosztó projektjére is.

Testvért kap az Uborka

Uborkának is hívják, de pikírtebb vonalon London legnagyobb dildójának is becézik azt az irodaépületet, mely Angliafővárosának egyik vitatott jelképévé vált. Hogy érdekli a turistákat, az biztos, vagyis az elismerés jár a tervezőknek, Norman Fosternekés Ken Shuttleworthnak, valamint az Arup tervezőirodának.

kép:change.org

Most már biztos, hogy az Uborka kistestvért is kap, illetve ha szorosan nézzük, akkor nagy testvért. Megkaptákaz engedélyeket ugyanis egy új felhőkarcoló építésére, mely a Gherkin szomszédságában kap majd helyet. A Tulip, vagyis tulipán névre keresztelt épületet 2020-ban kezdik építeni, és várhatóan 2025-re készül majd el.

Tulip

Most nem egy irodaházzal gazdagodik London. A Tulip formájában követi a Gherkin épület látványvilágát, hiszen a tervezők is azonosak, és az építtető cég is megegyezik mindkét esetben. Most viszont egy környezettudatos kilátóról van szó, melyben étterem, osztályterem és egy 130 négyzetméteres kert is kialakításra kerül. Ezek közül talán a legérdekesebb az osztályterem, mely a londoni iskolásokat várja szeretettel. Itt interaktív eszközökkel lehet többet tudniLondon történelméről, akár úgy is, hogy a híres épületeket a toronyból élőben is megszemlélheti az odalátogató. Természetesen a turistákra is gondoltak, hiszen a Tulip felső szerkezete szinte teljesen üveggel fedett, és több szinten is lesznek kilátók. A torony több, mint 300 méter magas acélszerkezet lesz, melyben azonban csak a felső szakaszán lesz élettér kialakítva.

kép:news.sky.com

A leginkább egy bibére emlékeztető épület napelem rendszerrel nyeri majd az energiát, és zéró – kibocsátásúvá is teszik a fenntarthatóság jegyében. Hogy mennyire szép, vagy mennyire illik London látképébe a torony, ezt mindenki döntse el maga, az viszont tény, hogy a jövő építészete csak ebben a formában képzelhető el: önellátó, környezetterheléstől mentes épületekkel.

lead kép:edition.cnn.com