Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Ezért is mi fizethetünk…

Éghajlat
2018. december 03. 12:00
null

Furcsa, nem várt pofont kap a hazai napenergia termelés, ha valóban megvalósul az az elképzelés, melyet Kaderják Péter az energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár vázolt fel a napenergiával foglalkozó befektetőknek egy iparági rendezvényen.

Terjednek a napelemek

2016-ig a kormány egy hatalmas hajrát hajtott végre, és 2 gigawattnyi napelem kapacitás kiépítését engedélyezte. Emellett bár a támogatás erősen mérsékelt, a házi rendszerek is terjednek, egyre több háztartás termeli meg így a számára szükséges energiát. A tiszta, és nem utolsó sorban olcsó áram egy másik előnye a lakásoknak, hogy a többletet vissza tudják tölteni a rendszerbe, amit átvesz tőlük a szolgáltató.

kép:enphase.com

Most azonban egy igen fura pofonba szaladhatnak bele a háztartások. A kormány tervei szerint megszünteti az ingyenes energiatárolás gyakorlatát. Ez azt jelenti, hogy ezentúl az a lakás, mely saját pénzen napelem rendszert építtetett ki, és önmaga termeli az áramot, fizetni fog azért, hogy azt a rendszerben eltárolhassa, ameddig fel nem használja.

Ingyen energia

A napelemes rendszer hatalmas előnye, hogy a kiépítési költségen kívül mást már nem kell vele tenni, a megtermelt energia ingyenes. Volt eddig. Ha bevezetésre kerül az elképzelés, akkor alapdíja így is lesz az áramnak, ami egyrészt érthető, másrészt viszont felkavaró.

Azok, akik visszatáplálnak energiát a rendszerbe, foglalják azt, majd egy idő után ki is veszik onnan. Ebből a szempontból érthető, hogy ezért díjat számol fel a szolgáltató. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy hosszabb távon ez milyen következményekkel járhat. A beruházási kedv erősen csökkenhet tőle, vagyis a napelemes rendszerek terjedése lelassul. Ez a szolgáltatónak nem rossz, hiszen többen lesznek, akik megveszik az áramot ahelyett, hogy termelnék azt.

kép:solar-estimate.org

A mostani gyakorlattal elérhető lenne egy olyan rendszer, mely szétszórva, a háztetőkön termeli meg azt az energiát, amit az ország használ, a szolgáltatónak pedig csak a tárolásról kellene gondoskodnia. Ez sajnos utópia, vagyis így biztosan nem fog megvalósulni a dolog. Bár nagyobb költség, de ezek után mindenképpen érdemes elgondolkodni azon, hogy energiatárolót is beépíttet a háztartás a napelem rendszer mellé. ezek fejlődése elképesztő ütemű, és ma már több cég is kínál ilyen lehetőségeket, vagyis egyáltalán nem kivitelezhetetlen a dolog. Így pedig a háztartás akár teljesen le is csatlakozhat a rendszerről, hiszen a megtermelt többletet is önmaga képes tárolni, majd felhasználni.

lead kép:gogreen.inplix.com

pénzMagyarországlakosságotthonnapelemenergiaingyenes