Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Ember, ne sózd az utat!

Éghajlat
2018. december 18. 12:00
null

Valamiért a só egyszerűen nem tud kikopni a kezünkből így tél környékén. Ha esik a hó, ha fagy, az ember nekiindul, kezében egy zacskó sóval – az útszóró fajtából – és csak hinti, hinti. Mehet a járdára, a kerti útra, a lépcsőre, hiszen hatására a hó elolvad, a jég eltűnik. Mindenki boldog. Kivéve persze a növényeket, az állatokat, az autósokat, a közútkezelőtés a cipőinket.

Van alternatíva bőven

2009 januárja óta hivatalosan is tilos sózni az utakat, legalábbis belterületen, ott, ahol nem országútról van szó. Bár ezeken a részeken is jó lenne leszokni róla, mert a só – bár valóban hatékony – több kárt okoz, mint amennyi haszna van. A sós hólé kikezdi az út menti növényzetet, a fákat is beleértve. Sokan azonban erre csak legyintenek, hiszen csak fák, de az autó legalább nem csúszik. A só azonban tönkreteszi a gumikat, a cipőket is kimarja, az állatok tappancsáról már nem is beszélve. Ezen kívül az aszfaltot is károsítja, vagyis a só valóban nem jó választás. De akkor mit használjunk helyette?

kép:calorique.com

Otthon

A közútkezelő gondja, hogy mivel szórja a főutakat, erre törvényi előírás is van, vagyis ezzel nem kell foglalkozni. A ház körül, vagy éppen a társasházi járdákon azonban fontos, hogy mi mit is használunk.

A legjobb lehetőség a hamu. Ez hatékony, a jégen is megállja a helyét,azonban nem szép látvány, és a cipőre ragadva elég koszos megoldás, mivel behordjuk a lakásba is. De a növények biztosan hálásak lesznek érte!

A homok is jó alternatíva, hiszen sem a növényekre, sem az állatokra nincsen rossz hatással, ám ugyanúgy, mint a hamut, ezt is állandóan szórni kell, amit friss réteg hó, vagy újabb réteg jég van. Cserébe viszont nem hagy olyan piszkot.

A faforgács is tökéletes megoldás, ráadásul tartós is, hiszen nagyobb darabokról van szó – így azonban a széllel hadilábon áll. A forgácsoknak csak az alja fagy le a friss jéggel – jó esetben – így nem kell állandóan szórni. Hátránya, hogy igen drága.

kép:wordlesstech.com

A pétisó és a műtrágyák is tökéletesek a síkosságmentesítésre, hiszen az olvadással a növényeket is táplálják. A gond velük az, hogy ha sokat szórunk ki – mit nagyon könnyen megtehetünk, ha sok hó esik -, akkor mindent kiéget, így használata inkább kiegészítésként jó.

Az útkáli egy olyan keverék, mely tartalmaz sót is, ám csak kisebb mennyiségben, és az olvadása is lassabb, vagyis a növényeket sem érinti olyan sokként a használata, mindenképpen számolni kell vele, hogy ez is sós, vagyis azokat a rossz tulajdonságokat hordozza, mint a tiszta só, de mégsem olyan problémás.

A keolitos kőzúzalék viszont igen jó választás lehet, ámbeszerzése körülményesebb, utánajárást igényel, de hatékony, és kevés is kell belőle. A növényekre és az állatokra sincs rossz hatással, és sem a cipőt, sem a gumikat, sem az utat nem teszi tönkre.


állatúttélfagyautóemberjég