Május 23. Csütörtök, Dezső

Ellenállóbbak lettek a korallok a hőmérséklet emelkedésével szemben

null

A korallok fehéredése egy olyan probléma, mely mellett nem szabad elmenni. A Nagy-korallzátony, illetve más zátonyok állapota ugyanis kulcskérdés a tengeri biodiverzitás szempontjából!

Miért olyan fontos, és mi történik vele?

A korallok nem növények, hanem telepes testfelépítésű állatok. Vázuk mész alapú, és együtt zátonyok létrehozására képesek, ehhez azonban nagyon sok idő kell. A zátonyok olyan élőhelyeket biztosítanak, melyek kulcsszerepet játszanak a tengeri ökoszisztémák fenntartásában. Sok kereskedelmi céllal halászott halfaj él ezeken a területeken, és sok nyílt vízi faj kezdi életét a zátonyok oltalmában.

kép:sciencenews.org

A korallok fehéredése a víz hőmérsékletének emelkedésével függ össze. A kis állatok színét a szöveteik közt élő algák, a zooxantellák adják. De nem csak színüket köszönhetik nekik, hanem a táplálkozásukban is jelentős szerepet játszanak. A melegedés hatására a két élőlény közti kapcsolat felbomlik, és a korallok életben maradásuk érdekében kilökik a zooxantellákat, melyek a meleg vízben elpusztulnak. Ez pedig a korallokra nézve is végzetes.

Friss adatok

A tudósok megfigyelték, hogy a 2016-os évhez képest 2017-ben nagyobb volt a hőhullám a tengerekben. Ennek ellenére, míg 2016-ban a fehéredés mértéke 606 felmért zátony összességében 44% volt, 2017-ben ez 31.5%-ra csökkent. Ennek oka pedig reményt keltő.

Az előző nagy hőhullám során a korallok azon állománya, mely érzékenyebben reagált a hőmérsékletre, kifehéredett, a következő évben már nem fehéredhettek újra. De a kutatók arra is felhívták a figyelmet tanulmányukban, hogy a zooxantellák visszatérhetnek a korallokhoz, így azok képesek meggyógyulni. Persze csak azok a zooxantellák, melyek ellenállóbbak, és csak azokhoz a korallokhoz, melyek szintén jobban viselik a hőmérséklet emelkedését.

kép:newsdeeply.com

Az eredmények tehát azt mutatják, hogy a zátonyok alkalmazkodása rugalmasabb lett, csökken az őket ért károsodás. Ez azonban csak az összességüket tekintve igaz. A fajgazdagság a korallok esetében csökken, és nem vizsgálták a tartós hőmérséklet emelkedés hatásait sem. Ezek ugyanis drasztikusak, az előrejelzések alapján 1.5°C-os emelkedésnél 70-90%, 2°C-os emelkedésnél a korallok 99%-ának pusztulásával lehet számolni.

lead kép:divemagazine.co.uk