Május 23. Csütörtök, Dezső

Brazília nem adja korallzátonyát!

null

Brazíliával kapcsolatban mostanában nem igazán biztatóak a hírek. A jelenlegi elnök ugyanis nem igazán ad a természetvédelemre. Az esőerdőket is csak gazdaságilag tartja számon, azok védelmét is meg akarja nyirbálni. De Brazíliában nem csak az esőerdő jelent komoly értéket, ami védelemre szorul.

Lenyűgöző korallzátony

A tudósok az Amazonas torkolata közelében fedeztek fel egy olyan korallzátonyt, mely 9200 négyzetkilométeren terül el. Különlegessége elhelyezkedéséből fakad. Helyzete egyedi ökoszisztémák kialakulására teremt lehetőséget, így védelme kiemelten fontos, hiszen pótolhatatlan veszteség lenne a pusztulása.

kép:araamutravel.hu

Ez persze nem akadályozza meg az olajipari vállalatokat abban, hogy fúrási engedélyeket kérjenek a kormánytól a zátony közelében. A francia Total már harmadszorra környékezi meg a papírokkal a brazil környezetvédelmi ügynökséget, az Ibama-t, hogy engedélyt szerezhessen a fúrótorony létesítésére a tengeren

Harmadszor is elutasítva

Ezt az engedélyt azonban szerencsére nem kapja meg, ami reményt jelenthet arra nézve is, hogy a vezetés talán mégis érti, milyen természeti kincsek felett rendelkezik. Az elutasításnak több oka is volt. Ezek közül az egyik, hogy a cég több hibát sem javított ki a hatásvizsgálatokkal kapcsolatban, például továbbra sem vette figyelembe, hogy a környék madár-és teknőspopulációira milyen hatással lehet a torony telepítése. Emellett az Ibama azt is kifogásolta, hogy egy esetleges katasztrófa esetére kidolgozott terv nem elég átfogóés nem elég hatékony.

kép:youtube.com

Mindezek mellett talán a legalaposabb ellenérv, hogy a Greenpeace egyik kutatóhajójának tudósai a területen dolgozva bebizonyították, hogy a tervezett fúrótorony alatt a zátony fejlődésben van. A hatástanulmány, melyet a Total készített azt állította, hogy a zátony 8 kilométernyire található, így azt nem befolyásolhatja a folyamat. Ez az állítás azonban nem igaz, így az engedélyek kiadását ezúttal is megtagadta a hivatal. Ha pedig a Total újra próbálkozik, akkor remélhetőleg sokkal tüzetesebb vizsgálatoknak vetik alá állításaikat, hiszen látható, hogy kissé hadilábon állnak a zátony pontos helyzetének meghatározásával kapcsolatban.

lead kép:sikerado.hu