Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Az USA erős pofont oszt ki a megújulóknak

Éghajlat
2018. december 08. 15:00
null

Trump nem adja fel, és bár minden ésszerűségnek ellent mond, a lobbi és a pénz, mellyel az olajóriások rendelkeznek, megtette hatását. Az USA kormánya legkésőbb 2021-ben leállítja a villanyautók támogatását, és szép csendben megszűnik a megújuló energiák támogatása is.

Nincs is klímaváltozás…

Trump szájából mind a mai napig elhangoznak olyan mondatok, amitől a közvélemény felhördül. Ilyen volt az egyik első megnyilvánulása, mely komoly visszhangot kapott, miszerint a klímaváltozás kamu. Miután folyamatosan szembesült a tényekkel, és a világ többi állama reagált is a kialakult helyzetekre, Trump is elismerte, lehet valami ebben a klímaváltozás dologban. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy az USA-t kiléptesse a párizsi egyezményből, vagy hogy elutasítsa az ENSZ jelentését, melyben hatalmas és sürgős változtatásokat szorgalmaznak.

kép:thehill.com

Most pedig úgy tűnik, meg is fejeli a dolgot. Bár már tudja, hogy a klímaváltozás valós, de ez nem akadályozza meg abban, hogy továbbra is dollármilliárdokat pumpáljon a fosszilis energiahordozók iparába, és megvonja a támogatást a tiszta energiától.

De ez az USA

Sajnos az USA gazdasági hatalma miatt ez a lépés nem csak az amerikai kontinensen érezteti majd hatását, hanem az egész bolygón. Egyre szaporodnak az olyan politikusok, akik Trump szűklátókörűségén felbuzdulva a természet éltető értékeinek védelme helyett a pénzügyi előnyöket figyelik, és hajlandóak feláldozni akár az esőerdőket, akár a légkört, igazából bármit, a profitért.

kép:deadline.com

A kormányzat támogatottsága azonban nem fog jelentősen csökkenni ezért a lépésért, hiszen ennek köszönhetően a már megszokott autógyártási technológiák mellől nem kell embereket elküldeni, vagyis megmarad a munkájuk. Ez pedig már elég ahhoz, hogy elnézzenek egy ilyen lépést. Hibáztatni nem is lehet őket, hiszen a megélhetésük a tét, ám a vezetésnek más hozzáállást kellene tanúsítania. Sajnos azonban tény, hogy a republikánusok régóta ellenzik a megújuló energiaforrások bevezetését. Hogy vajon nem látnak, vagy azt gondolják, majd a világ megoldja helyettük, ez még kérdés. A demokraták elképzelése egy új New Deal, egy Green New Deal- mely az elődjéhez hasonlóan kezdetben hatalmas terhelést jelentene, de megmentené az országot a pusztulástól, és hozzájárulna, méghozzá jelentős mértékben a bolygó megmentéséhez.

lead kép:vox.com

TrumpklímaolajfosszilisszénUSAenergiamegújulóélet