Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Ausztriában is lőttek a műanyag szatyroknak

null

A műanyagok elleni küzdelem egyre több élharcost talál magának, ami nagyon jó hír a bolygónak, és persze az azon létező minden életformának. Most Ausztria lép be abba az elit táborba, ahol az egyszer használatos zacskók örökös tiltólistára kerülnek.

Egyre többen vannak

Míg nálunk a kormány elkaszálta a kezdeményezést, addig a világban egyre több helyen próbálnak komoly lépéseket tenni azért, hogy a műanyagszennyezést visszaszorítsák. Példának okáért Ausztrália is túl van egy három hónapos „próbaidőszakon”, amikor az egyszer használatos zacskók tiltólistára kerültek. Ennek hozadéka pedig 1.5 millió zacskó, mely végül nem került a természetbe hulladék gyanánt.

kép: blue-growth.org

A műanyagok elleni harc azért kiemelten fontos, mert ezeknek a többsége a természetbe kerülve több ezer év alatt bomlik csak le -vagy sohasem. Fizikai aprózódáson keresztül mennek, aminek hatására mikroműanyag keletkezik. Ezt pedig ma már kimutatták minden létező tengeri teknős faj egyedeinek a bélcsatornájában, szennyezett vele a tenger és a szárazföld élővilága, sőtma már az ember is. Hatásairól azonban szinte semmit nem tudunk.

Elit mezőny az EU-ban

Ausztria úgy döntött, tagja lesz annak az elit hármasnak, ahol a teljes ország területén tilos az olyan egyszer használatos műanyagok forgalma, melyeken fül található. Így most már Franciaország és Olaszország mellett az EU harmadik országát üdvözölhetjük az elkötelezett természetvédelem útján.

Az intézkedés 2020-tól lép életbe, és várhatóan 400 millió zacskó megtakarítását teszi lehetővé évente, mivel ennyi a jelenlegi fogyasztás. Ez összességében 5000-7000 tonnányi műanyaghulladékot jelent. Az ország vezetése amiatt sem aggódik, hogy a kereskedelemben így keletkező űrt nehéz lesz betölteni. Elvégre alternatíva akad bőven, kezdve a legjobb választástól, a vászonzsáktól, egészen a papírzacskóig, melynek újrahasznosítása még mindig lényegesen könnyebb, mint a műanyaghulladék kezelése.

kép:greenleft.org.au

Hazai viszonylatban egyelőre az emberek kénytelenek maguk kiállni a műanyagmentesség mellett. Szerencsére egyre több webshop-ban lehet már kapni kisebb – nagyobb vászonzsákokat, amikkel a zöldséges és gyümölcsös pultoknál kihelyezett vékonyka zacskókat tökéletesen lehet helyettesíteni. Fontos kiemelni, hogy a környezetszennyezésen az sem javít, hogy ha valaki ezeket az egyszer használatos műanyagokat többször is felhasználja, hiszen bár a hulladék valóban kevesebb lesz, ami nagyon jó, de a zacskó még így sem fog lebomlani, amikor végül a kukában végzi.

lead kép:osof.org