Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Akar ultra- ökodivatos lenni? Hordjon tejet!

null

Az élelmiszerpazarlás egy olyan jelenség, amit ritkán kötünk össze a globális felmelegedéssel, pedig van köztük kapocs, méghozzá igen szoros.

Gondoljunk csak bele: elképesztően pazaroljuk az ételt. Ezt viszont olyan területeken termeljük, ahol az erdőket irtottuk ki. A globális fogyasztás nő, így újabb erdőterületeket szántanak be, még több állatot tartanak, ez pedig komoly terhelést jelent a környezetre, jelentősen hozzájárulva a globális felmelegedéshez is. Mi lenne, ha nem pazarolnánk? Ha az olyan élelmiszereket, amik már nem olyan szépek, hogy a boltba kerüljenek, másképpen használnánk fel, vagy éppen, ami már nem fogyasztható, az nem a kukában landolna?

kép:eu.usatoday.com

Hordjon divatos, és egészséges tejet

Nem, nem elírás, valóban tejről van szó. Egészen pontosan a tejben megtalálható kazein nevű fehérje a lényeges elem. Ebből ugyanis már igen régóta készítenek biopolimert, vagyis egyfajta bioműanyagot.

Anke Domaske, aki a QMilk céget alapította úgy gondolta, a tejfehérjéből szintetizált műanyag egy vegyszermentes dolog, így pedig nem csak környezetkímélő, de egészséges is. Az asszony ötlete, hogy ruhákban hasznosítsa ezt a bioműanyagot onnan származik, hogy rákbeteg édesapja számára keresett olyan ruhákat, melyek vegyszermentesek.

Aki valaha is próbált ilyesmit felkutatni az tudja, hogy messze nem olyan egyszerű feladat, mint az elsőre tűnik. AQMilk éppen ezért nem csak ruháknál, hanem lakástextileknél, autókárpitnál, sőt kozmetikumokban is hasznosítja ezt az összetevőt. Vegyszermentes, így nem is okoz irritációt, vagyis messze jobb, mint a hagyományos műanyagok, és ez a polimer ráadásul olyan tejből készül, mely a piac számára már nem felhasználható.

kép:qmilkfiber.eu

Miért fontos ez?

Hazánkban is több szervezet küzd azért, hogy visszaszorítsuk az élelmiszerek pazarlását. A tej esetében is hatalmas számokról van szó, hiszen Észak – Amerika éves szinten 2,2 millió tonna tejet önt ki. Európa sincsen nagyon elmaradva e mögött, hiszen Németországban évente 1,9 millió tonna tej kerül a kukába. Ez a mennyiség pedig már tetemes ruhakollekciót tehetne ki, amivel csökkenteni lehet a környezeti károkat, és teljesebben lehet kihasználni az élelmiszereket, még akkor is, ha azok már történetesen megromlottak.

lead kép:germanpulse.com