Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

A napenergia utat tör, még Trumpon keresztül is!

Éghajlat
2018. december 13. 12:00
null

Van remény, hiszen Trump intézkedései ellenéreés a várakozásokkal szembemenően nőtt a napenergia aránya az USA területén. Vagyis az emberek már tudják, amit a politikai elit nem akar elfogadni: új korszak jön, lépni kell!

Olaj, mindenáron

Donald Trump a vezéregyénisége a klímaváltozást tagadó, de minimum kétségbe vonó csoportoknak. De míg a csoportok csak vitáznak, addig az USA első embere olyan lépéseket tesz, melyekkel egyértelműen és nyíltan a fosszilis energiahordozók oldalára áll. Ezek között csak az egyik, mely a napelemeket érintette. Ez 2017-ben történt, amikor is Trump a külföldről behozott napelemekre 30%-os vámot vetett ki. Érthető, hogy a hazai piacot kívánta ezzel megvédeni, de intézkedése révén a szakértők a beruházások komoly visszaesésétől tartottak, ami a klímaváltozás elleni küzdelem számára is tragikus hír lett volna.

kép:washingtonmonthly.com

Emellett az elnök a katowicei klímacsúcson elutasította az ENSZ jelentését, melyben a szervezet kifejtette, hogy 12 évünk maradt a cselekvésre, és javaslatokat is tettek azokra a lépésekre, melyek szükségszerűek a globális felmelegedés megállítására, és a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseinek teljesítéséhez. Ez utóbbiból Trump szintén kiléptette országát.

Nő a napenergia aránya

A szakértőket is meglepte az a tény, hogy az amerikai közműveknél a vám bevezetése után megduplázódott az új naperőmű telepítések száma. 2018 első felében rekordnagyságú, 8,1gigawatt áramot termeltek meg a napelemek, vagyis a növekedés egyértelmű.

kép:euanmearns.com

Az ok, mely miatt a remény nem hullott el az volt, hogy Kína – ahonnan az olcsó, és jó minőségű napelemek érkeznek az USA területére – csökkentette a hazai napenergia ipartámogatását. Ennek az lett a következménye, hogy kiélesedett a verseny, hiszen eltűnt az állami kontroll. A kínálat igen nagy, így a verseny következménye lett az árak további csökkenése, ami kompenzálta a behozatali vámokat. Vagyis a napelemek telepítése továbbra is folyik, hiszen tudjuk, tiszta, és lényegében egy idő után ingyenes energia állítható elő velük. Ez pedig olyan érv, amit az olajlobbi is csak igen nehezen képes elodázni.

lead kép:energyjobline.com

TrumpklímaolajUSAenergiaNap