Április 24. Szerda, György

A jövő legnagyobb energiazabálója a víz alá költözik

Éghajlat
2018. december 01. 15:00
null

Az emberiségnek most már gondolnia kell arra is, hogy mik lesznek a jövő legnagyobb energiazabálói. Hiszen ezeknél az iparágaknál kiemelten fontos, hogy már most átállítsuk őket a lehető legkisebb szennyező anyag kibocsátásra. Ez az oka annak, hogy gőzerővel fejlesztik az adatközpontokat.

Digitális világ

Szépen lassan elérkezünk ahhoz a korhoz, amikor az ügyintézés sokkal gyorsabb lesz, mert nem kell papír alapon is leadni a dolgokat. A cégek is átállnak a digitális adatokra, és nem gyűjtjük tonnaszám az értékes papírt. A digitalizáció kiszorítja a könyvek egy részét is, de a vásárlási szokásainkra, vagy éppen a közösségi életünkre is hatással lesz. Ennek eredményeképpen nem csoda, hogy a szakértők várakozásai szerint a számítástechnika lesz a jövő legnagyobb energiafelhasználója.

kép:hostway.com

Ez a jövő pedig nincs is messze, hiszen elképesztő iramban fejlődik ez az iparág. 7 év múlva már valószínűleg ez a szektor emészti fel a legtöbb energiát, így már most zajlanak a fejlesztések, amik mérséklik a felhasználást, hiszen az erős anyagi ráfordítást is jelent.

Hűtés

Az adatközpontok számára az egyik legnagyobb energiabefektetést a hűtésük igényli. Több cég is ezen a vonalon indult el, pontosabban a cél a hűtési energia csökkentése. Erre jó megoldás az, ha a szárazföldekről eltüntetjük a központokat. A tengerfenéken üzemeltetett egységek hűtése így megoldott, az külön energiát nem igényel.

Mindemellett a maradék energiaigény kielégítésére az adatközpontoknak saját áramtermelő egységeket is fejlesztenek. Ezek jellemzően olyan eszközök, melyek a vízben, a felszín alatt lebegve képesek energiát kinyerni a hullámzásból, így az adatközpontok önellátóvá válhatnak.

kép:spectrum.ieee.org

Hasonló adatközpont ma már létezik, ám az egy bányában kapott helyet, a norvég fjordok között. Itt a hideg víz felel a hűtésért, így az energiaigénye a létesítménynek nagyjából fele annyi, mintha szárazföldön hozták volna létre. De ilyen speciális lehetőségekkel rendelkező bánya nagyon kevés van a világon, így a tengeri adatközpontok fejlesztésének fontossága vitathatatlan, és gazdaságilag is indokolt.

lead kép:theliquidgrid.com

hűtésvíztengerklímaenergiadigitális