Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Versenyfutás az idővel: az olajtársaságok, vagy mindenki más?

null

Ahogyan egyre közelebb kerülünk a klímaváltozás visszafordíthatatlan pontjához, úgy robogunk egyre nagyobb sebességgel egy alapvető szemléletváltás felé is, mely végre elhozza a karbonsemleges világot. A kérdés már csak az, hogy időben érkezünk-e.

Komoly a gond

Nem csak a mi fejünk főhet, hanem a nagy olajtársaságoké. Esetükben azonban már remény sem nagyon van. Ha nem lépnek, ha nem nyitnak sokkal jobban a zöld beruházások irányába, vagyis ha nem törekednek arra, hogy cégük karbonsemleges lehessen, akkor lehúzhatják a rolót. Ez ugyan kissé fura, hiszen egy olajipari mamutcég hogyan is lehetne karbonsemleges? Nos, ha a mostani befektetéseihez ragaszkodik, akkor sehogyan. Elemzők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy ha ezek a cégek nem lépnek, akkor gyors, és brutális véggel néznek szembe, kipusztulnak, akár a dinoszauruszok.

kép:cnbc.com

Az olajipari cégek felelnek az üvegházhatású gázok kibocsátásának 33%-ért, ráadásul az első 100 legnagyobb szennyező közt is csak elvétve találunk más irányú vállalatot.

Végük

Az olajipari óriások végét nem az okozza, hogy ha folytatják mostani ütemű kitermelésüket, akkor a klímaváltozás 4°C-os lesz. Még csak nem is az, hogy nem lesznek képesek víz nélkül folytatni munkájukat, hiszen van elég pénzük ahhoz, hogy fejlesszék a technikát. A vesztüket a szemléletváltás okozza, amely elkezdődött, és visszavonhatatlanul végbe fog menni. Már ma is egyre több az elektromos jármű, és számuk egyre csak gyarapszik. A világon egyre több helyen tesznek azért, hogy a fosszilis energiahordozókat kiiktathassák a mindennapokból, és ma már az emberek is törekszenek arra, hogy a megújulók felé tolódjon el az energiahasználatunk.

kép:telegraph.co.uk

Elég komoly fenyegetést jelent ezeknek a cégeknek az is, hogy eljutottunk arra a pontra, hogy sok helyen már állami támogatás nélkül is piacképes a megújuló energia kinyerésére telepített rendszer, sőt, lassan megvalósulhat az ingyenes áram is, hiszen a megújulók kitermelése egyre és egyre olcsóbb. Mindezek együttesen eredményezik a jóslatot, hogy a nagy olajmultik 10 éven belül mind elpusztulnak.

És ez nem csak üres fenyegetőzés, amit mi sem bizonyít jobban, hogy ezt maguk a cégek is érzik, és megkezdték a lépéseket is megtenni. A Shell, a BP, az Exxon és sok már társaság is olyan projektek felé fordul, melyek a klímaváltozás ellen küzdenek, vagy amelyek a megújulók kinyerését célozzák. Csak példa képpen: a Shell már 2015-ben létrehozta saját részlegét, mely a megújuló energiákkal foglalkozik, erre pedig nem kevesebb, mint 1700 milliárd dollárt áldozott.

lead kép:eco-business.com