Június 20. Csütörtök, Rafael

Van haszna a városi parkoknak, méghozzá nem is kevés!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nagyon sok városi ember-és sajnos a politikai vezetés is-úgy látja, egy parknak nincs igazán gyakorlati haszna. Jó-jó, persze lehet benne sétálni, meg a kutyásoknak is kedvező, de elveszi a helyet a parkolóktól, házaktól.

Kell ez nekünk?

Sajnos a hazai trend többnyire azt mutatja, hogy a parkokkal való gazdálkodás abban áll, hogy szép épületeket tervezünk oda. Ez alapvetően jó, de a házaknak nem a zöldterülettől kéne elvenni a helyet. A célnak sokkal inkább annak kéne lennie, hogynöveljék a városok zöldterületeit parkokkal, fákkal.

Erre a válasz szinte minden esetben az, hogy a parkok fenntartása nagyon drága, és persze egyáltalán nem térül meg, meg lehet nézni a költségvetést. Tehát parkok nem is kellenek, sokkal jobban járunk, ha olyan dolgokra költünk, melyeknek gyakorlati haszna is van, és pénzt is termelnek.

kép:tpl.org

Van haszna, csak látni kéne…

A jelen költségvetésben valóban nem jelenik meg a városi parkok haszna, mivel az igencsak szűk látókörű. A zöldterületek hasznosságát ugyanis egészen széles skálán kellene vizsgálni, hogy rájöjjünk arra, amit a hollandok már tudnak. Náluk számokkal lehet bizonyítani, hogy minden egyes fillér, melyet a város parkokba invesztál, hatszorosan térül meg! Ez pedig elképesztően magas összeg, főleg ha azt nézzük, hogy sok ország szerint semmilyen hasznot nem produkálnak.

Csakhogy nem azt kell vizsgálni, hogy mennyi belépőt lehet szedni. A parkok jelentős mennyiségű csapadékot vezetnek el – ami az utóbbi hónapok időjárási anomáliáit figyelembe véve nem rossz dolog, legalábbis biztosan ezen a véleményen lenne Olaszország is-, hiszen tisztítják a levegőt és javítják az életminőséget. Ezek pedig elképesztően hatalmas megtakarítással járnak. A legtöbb halálos áldozatot a városokban az időjárási képletek közül a légszennyezettség szedi. Persze nem közvetlenül, hanem közvetetten, hiszen szív-és érrendszeri gondokat, valamint légzőszervrendszeri betegségeket generál. Ezek pedig sajnos előkelő helyen vannak a hazai halálozási statisztikákban is, és ebben bizony vastagon benne van a keze a légszennyezettségnek is.

kép:tripadvisor.in

De legyünk kissé földhözragadtabbak, és ne nézzünk ennyire előre. Egy park a környező ingatlanok értékét jelentősen növeli, ha pedig az ingatlan közelében nem csak egy nagyobb zöldterület van, akkor az értéke sokszorozódhat is, ami a város számára is nagyon jó hír. A zöldterületek védelme, szélesítése és telepítése minden város számára elemi szükséglet kéne,hogy legyen, mivel azok fenntartási költségei messze nem akkorák, mint amekkora hasznot hajtanak néhány éven belül!

lead kép:en.wikipedia.org