Június 24. Hétfő, Iván

Új-Zéland komolyan veszi a klímaváltozás elleni küzdelmet!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az erdők, bár megállítani nem képesek már a klímaváltozást, jelentősen lassíthatják azt, ezzel pedig időt nyerhetünk, hogy megtaláljuk rá a megoldást, ami mindannyiunk számára kiemelkedően fontos. Új-Zélad ezt tűpontosan látja, és tesz is az ügyért.

Amikor megvan a tenni akarás

Sajnos szomorú tény, hogy a klímaváltozás elleni küzdelemben a legtöbb esetben nem is azzal van a baj, hogy nincsenek meg hozzá az eszközeink vagy a tőke, hanem azzal, hogy nincsen meg a politikai akarat. Ha pedig nem lépünk politikai okokból, akkor a helyezkedés addig húzódik, míg már nem lesz miért küzdeni.

kép:newzealand.com

Ezt ismerte fel a világ jelenlegi legfiatalabb miniszterelnöke Jacinda Ardern Új-Zéland vezetője, és meg is tette a kellő lépéseket. És végre nem arról van szó, hogy majd két év múlva, vagy 10 éven belül teszünk valamint, hanem most. Egészen pontosan hatalmas erdősítési folyamatba kezd az ország, és megcélozza a karbonsemlegességet is.

Fásítás

Hogy a klímaváltozás ellen küzdeni lehessen, szükségünk van az erdőségekre. Új-Zéland pedig 100 millió fa ültetésével járul ehhez hozzá. Évente! Erre jelenleg 240 millió dollár lett elkülönítve, ám a következő 3 évben ez egészen 485 millió dollárig bővül majd. Ebből pedig már szép, termetes erdőséget lehet telepíteni, igaz, mire az ellátja a feladatát, ahhoz még évek szükségesek, de a kezdő lépéseket mindenképpen meg kell tenni!

kép:newzealandnz.co.nz

A másik cél a karbonsemlegesség. Ez persze nem megy olyan gyorsan, de az ország előrelátásának köszönhetően, nem is kell annyira sokat küzdenie ezért, mint amennyit például hazánknak kellene. Új-Zéland jelenleg is 85%-ban megújuló forrásokból fedezi energiaszükségletét, amit 100%-ra fog emelni, még a jelenlegi vezetés mandátuma alatt. Emellett fejlesztik a tömegközlekedést is, és a kerékpárok használatát új bicikliutak építésével motiválják.

Ezen lépések remélhetőleg példaként szolgálnak majd a kontinens többi országánakis, hiszen egyetlen ország erőfeszítései kevesek lennének.

Persze azzal is számolni kell, hogy a környezeti projektek mellett a tudomány adott területeibe is igen nagy összegeket kell pumpálni, hogy megtalálhassuk a megoldást, hogyan lehet gazdaságosan kinyerni a szén-dioxidot a levegőből.

lead kép:edition.cnn.com