Június 16. Vasárnap, Jusztin

Törökország a fejlődés útján

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Törökország nem aprózza el, rögtön 1 milliárd dollárt szán arra, hogy fejlessze megújuló energia-ellátottságát. Erre szükséges is van, hiszen nagyon szeretne az EU tagja lenni, ennek pedig feltételei vannak.

Kell a csatlakozáshoz is

Az Európai Parlament nemrégiben fogadta el azt a csomagot, mely meghatároz bizonyos, kötelező érvényű célszámokat a megújuló energiaforrások arányával kapcsolatban az országok áramtermelésében. Fontos, hogy ezek az arányszámok minden Uniós tagállam számára kötelezőek, így számunkra is. Ez a szám pedig 32%, amit 2030-ig kell megvalósítani. Ez nem kis kihívást jelent majd több tagállam számára is, de a csatlakozni vágyóknak is teljesíteni kell ezeket a követelményeket.

kép:open.edu

Ezt Törökország is tudja, így hatalmas beruházásba kezd, mely egy 500, egy 200 és egy 300 megawattos erőművet jelent.Acélkitűzés sem kicsi, hiszen ezt a plusz 1 gigawattos megújuló forrásra támaszkodó energiatermelő egységet viszonylag rövid időn, 5 éven belül üzembe is kell helyezni.

Nem állnak meg

Ezzel a beruházással még koránt sincs vége a törökök terveinek. Az ország jelenleg nagyban függ a külföldről vásárolt energiától. Olyannyira, hogy napjainkban csupán 25%-át termelik határonbelül annak az energiamennyiségnek, melyet az ország felhasznál, és ezen sürgősen változtatni kívánnak.

kép:cleantechnica.com

Az EU előírásai 2030-ig szólnak, a törökök azonban már 2023-ra el kívánják érni a teljes energiatermelésen belüli 30%-os megújuló arányt. Ez számszerűsítve 14 gigawattnyi energiát jelent. Mindemellett az is célkitűzés, hogy 2030-ra 38 gigawattra növeljék a megújuló forrásokra támaszkodó energiatermelést. Az ország adottságait nézve ez főleg napenergiát jelent.

Az állam a beruházókat nem csak a profit lehetőségével kecsegteti (szerződéses áron veszik át tőlük a megtermelt áramot 15 évig), hanem jelentős adókedvezményekkel is, melyek tovább növelik a befektetők profitját. Mindemellett azokat a területeket, melyeken a naperőműveket fel lehet építeni, az állam ingyen bocsátja a befektetők rendelkezésére.

lead kép:vox.com