Május 6. Hétfő, Frida, Ivett

Több erdőt nem pusztíthatnak a felelős termelők!

Éghajlat
2018. november 21. 12:00
null

A pálmaolaj termelése hatalmas károkat okoz mindannyiunknak az erdőirtásokon keresztül. Olyan fajok kerülnek veszélybe a termelés miatt, mint az orángutánok, amik pótolhatatlan veszteséget jelentenének az emberiségnek. Az olajat azonban igen sok helyen alkalmazzák, így használatának beszüntetése nem igazán lehetséges.

Tenni kell, tenni lehet

Aki azt hiszi, hogy a civil szervezeteknek és az egyes aláírásoknak a petíciók mellett nincs sok értelme, az most csodálkozni fog. A pálmaolaj termeléssel kapcsolatban mára erőteljes érdeklődés alakult ki. Volt már szó bojkottról is, ez azonban elképesztően nehezen kivitelezhető, tekintve hogy nem csak az élelmiszeripar, hanem számtalan más terület is alkalmazza ezt az alapanyagot.

kép:sbs.com.au

De szerencsére nem minden gyártó és beszállító egyforma, így a termékek között is léteznek olyanok, melyek fenntartható gazdaságokból származó pálmaolajat használnak. Ezt egy erre szakosodott szervezet, az úgynevezett Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal (RSPO) felügyeli, és ha az olaj valóban fenntartható gazdaságból származik, megkaphatja a szervezet minősítését. A vásárlók pedig egyre inkább csak az ilyen termékeket keresik.

Komoly szabályozások

Az RSPO nem csak a környezetvédelemre fordít hangsúlyt , hanem többek között a munkásokkal való bánásmódra, vagy éppen a helyi szabályozásoknak való megfelelésreis. Most pedig úgy döntöttek, még jobban szigorítanak a szabályokon, amit a természetvédelmi szervezetek nagy örömmel fogadtak.

kép:foodnavigator.com

Az új szabály értelmében ugyanis a tagvállalatoknak semmilyen erdőirtásra nincslehetősége. Ez azért fontos, mert a szervezet az elsődleges erdőségeket eddig is védte, ám a másodlagos erdőket, valamit a tőzegerdőket nem, így azokon lehetett irtani, terjeszkedni. Most már erre sincsen lehetőség, vagyis az erdőirtás totális tilalmával él az RSPO. A lépés szükséges volt, hiszen egyes élelmiszeripari szervezetek a civil nyomás hatására, valamint a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében a pálmaolaj teljes felhasználását betiltották.

A fenntarthatóság jegyében nem csak a környezetvédelmi szabályokon erősített a Kerekasztal, hanem a munkajogi követelményeken is szigorítottak. Ez azért szükséges, mivel a termelési területeken egyáltalán nem ritka a kizsákmányolásvagy éppen a gyermekmunka.

lead kép:psmag.com

erdőpálmaolajklímaállatRSPOemberlevegő