Február 28. Szerda, Elemér

Tengerre telepít napelem rendszert Szingapúr

Éghajlat
2018. november 29. 16:00
null

A napelemekkel való áramtermelés nem csak hatékony, de környezetbarát megoldás is, nem csoda, hogy azon van a legtöbb ország, hogy minél többet telepíthessen. Nem utolsó sorban gazdasági haszna is van az ilyen rendszereknek, méghozzá igencsak csinos profittal, így a telepítés duplán megéri.

Telepítsünk, de hova?

A legtöbb ország számára ma már nem is lehet kérdés, hogy a megújuló forrásokra teszi le a voksát. Ezek közül is a biztonságos napelemes rendszerek terjednek a leginkább, ám ezekkel is van egy kis baj. Nem arról van szó, hogy a termelés csak akkor folyik, amikor süt a Nap, hiszen ezt energiatároló rendszerekkel illetve kiegészítő lehetőségekkel meg lehet oldani. A gond azzal van, hogy a naperőművek számára hely kell, méghozzá nem is kevés. Ráadásul az sem mindegy, hogy milyen az a hely, hiszen egy sor kritériumnak is meg kell felelniük.

kép:seris.nus.edu.sg

Svájcban tesztelik a hegyekben, 2000 méter felett elhelyezett szerkezetek hatékonyságát, így ez is egy nagyon jó lehetőségnek ígérkezik. De mit tehet egy olyan állam, mint Szingapúr, ahol a helyhiány abból adódik, hogy 721,5 négyzetkilométeren (ez kb.: másfél Budapest) él a több, mint 5 és fél millió lakos? Számukra a lehetőségek jóval szűkösebbek, így kénytelenek kreatívan megoldani a gondot.

Mehet a vízre

Szingapúrban nincsenek nagy hegyek (legmagasabb pontja 163,63 méteres), és nincsen szabad földterület sem, hiszen elképesztő mennyiségű ember zsúfolódik itt össze. Van viszont tenger, hiszen szigetekből áll az állam. Így adja magát a lehetőség, hogy a sós vízre telepítsék a naperőművet.

kép:youtube.com

Ez azonban nem olyan egyszerű. Szingapúrban ugyan már van vízi erőmű, ám az édesvízen épült, egy víztározón, kapacitása pedig 1 megawatt. Most azonban egy 5 hektáros erőműről van szó, mely közel 6400 MWh energiatermelésre képes évente. A telepítésnél azonban olyan bonyodalmakkal is számolni kell, mint a tengerek ár-apály tevékenysége, a hullámzás, a viharokvagy egyszerűen csak a sós víz okozta fokozott korrózió. Ez azonban nem szegi kedvét a helyi fejlesztésnek, így valószínű, hogy Szingapúr már jövőre 1250 nagy lakás energiaigényét fedezheti, ráadásul az állam exportra is termelni kíván, vagyis további bővítések is várhatóak. A most épülő erőmű pedig mintaként szolgálhat más államoknak is, melyek nem rendelkeznek megfelelő szárazföldi területekkel a napelemek telepítéséhez.

lead kép:eco-business.com

tengerszmogkörnyezethelynapelemenergiaváros