Június 20. Csütörtök, Rafael

Szeretne sokkal zöldebb háztartást, ami ráadásul olcsóbb is?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A zöld szemlélet ma már szinte alapkövetelmény, nem is igazán lehet kibújni alóla, főleg akkor nem, ha még szeretnénk ezen a bolygón élni, és gyerekeinknek is ezt szánjuk. A környezetvédelem, a klímaváltozás elleni küzdelem az egyéneknél kezdődik, egészen kicsinek tűnő lépésekben. De ami egynek kicsi, az nagy tömegben bizony elképesztően sokat számít!

Miben lehetünk zöldek?

Egy remek lehetőség, ha a háztartásunkat a lehető legjobban vegyszermentessé tesszük. Ez adott esetben még spórolást is eredményez, ami külön jó hír! Persze alapvetően a cél az, hogy a lehető legkevesebb vegyszert használjuk fel, amivel a környezet terhelését tudjuk csökkenteni.

kép:sweetannas.com

Ez azonban sok esetben nem olyan egyszerű. Azt tudjuk, hogy az ecet nagyon jó vízkőoldó, de fontos megjegyezni azt is, hogy nagyon nem tesz jót a szilikon és más, hasonló anyagból készült alkatrészeknek. Így például a bonyolultabb kávéfőzőket viszonylag gyorsan tönkreteszi, és sajnos nagyobb mennyiségben a mosógép és mosogatógép is kárát láthatja a dolognak.

Öko tisztítószer

Ez viszont nem jelenti azt, hogy a mosószer, vagy éppen a mosogatógép tablettája ne lehetne öko. Sőt, házilag is elkészíthető, és így lényegesen olcsóbb is!

Öko mosószer:

- 150g mosószappan

- 150g szódabikarbóna

- 200g mosószóda

- 4 liter víz, majd még egyszer ennyi

Az elkészítése kicsit hosszadalmas, de megéri, mivel az így készült mosógél literje nagyjából 115 forintra jön ki, és az összetevőkből láthatjuk, hogy rögtön 8 liternyit készítünk. 4 liter vizet kis lángon melegítsünk. Nem kell forralni, a cél inkább az, hogy a szappan elolvadjon benne. Ehhez reszeljük le a mosószappant, és tegyük a vízbe, majd keverjük addig, míg teljesen fel nem oldódik. Ezután mehet bele a szódabikarbóna és a mosószóda is. ezt is alaposan keverjük el (ez már gél állagúvá teszi a vizet), majd adjuk hozzá az újabb 4 liter vizet. Keverjük el alaposan, és mehet is a tartójába. Készen vagyunk.

kép:everydaycheapskate.com

Öko mosogatógép tabletta

- 100g szódabikarbóna

- 12g borkősav

- 50g só

- kevés víz

A száraz összetevőket egy tálkában alaposan összedolgozzuk, majd óvatosan elkezdünk hozzá vizet adagolni. Annyi víz kerül bele, hogy az anyag sűrű massza állagú legyen. Ezután kisebb adagokra szedjük, ehhez a legpraktikusabb egy átlagos jégkockatartó. Beletesszük a masszát, 2 órára a hűtőbe tesszük, majd zárható edényben tároljuk, hogy a nedvesség ne érje.

lead kép:consumerreports.org