Június 18. Kedd, Arnold, Levente

Párizs autómentes lesz?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere nem a legnépszerűbb ember a Francia főváros autótulajdonosai szemében. Azonban azoknak, akik harcolnak egy tisztább, élhetőbb városért, igazi kincs!

Autók kitiltva

A polgármester igencsak megosztó intézkedése tette igazán ismertté a nevét. A Szajna jobb partjáról, egészen pontosan az alsó rakpart egy több, mint 3 kilométeres szakaszáról ugyanis kitiltotta az autókat. És ez az intézkedés nem csak időszakos, ugyanis bejelentették, hogy nem is tervezik, hogy ide valaha visszatérhetnek az autók. Hogy ebben biztosak lehessenek, még akkor is, ha a mostani polgármesternek lejár a mandátuma, a területet parkosítják, és sétálóutcává alakítják át.

kép:getyourguide.co.uk

Azonban itt még nincs vége a történetnek. Párizs, mint a legtöbb nagyváros, fulladozik a szmog miatt. Ez nem csak az egészségügyre ró hatalmas terheket, hanem a látképet is rontja, és megül az épületeken is. Ezeket pedig tisztítani, karbantartani kell, sokszor, ami hatalmas kiadást jelent. A turisták miatt azonban ez nem elhanyagolható, hiszen Párizs kedvelt úti cél, a világ minden tájáról érkeznek ide emberek.

Mi a következő?

Anna Hidalgonak nagyra törő tervei vannak. A rakpart ugyanis csak az első lépés. Ide, terveik szerint később is csak elektromos hajtású buszokat engednének be. A Párizs lélegzik elnevezésű program keretében azonban a mostani főpolgármester a város 4 központi, történelmi kerületéből is kitiltaná az autókat egyszer és mindenkorra.

Persze ezt kivitelezni nem olyan egyszerű, így első lépésben minden hónap első vasárnapján, majd 2019-től minden vasárnap autómentessé tennék az érintett részeket. Ezek egészen pontosan a Notre-Dame-székesegyház, a Marais negyed, a Forum des Halles és környéke, valamint a Pompidou Központ.

kép:mackoo.com

Mivel ezt a nagyszabású tervet nem olyan könnyű végrehajtani, így a főpolgármester is csak abban az esetben lesz képes a megvalósítására, ha újraválasztják. Így pedig Párizs lakossága a következő polgármester választáson arról dönthet, akar egy tisztább levegőjű, élhetőbb várost, vagy a közlekedés zökkenőmentessége a fontosabb számukra.

lead kép:meet-thelocals.com