Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Onnan jön a csapás, ahonnan nem várnánk…

null

Sokszor nem gondolunk bele, hogy a klímaváltozás mennyire összetett probléma. Pedig az, és olyan elemek is nehezítik a vele való küzdelmet, amikre nem gondolunk, sőt, sokan nem is értjük igazán. Ilyen a bitcoin is.

Bitcoin?

Sokaknak lehet ismerős ez a fogalom. Technikailag egyfajta pénzről van szó, de annak modern változatáról. Ez a pénz m ár semmilyen formában nem jelenik meg fizikai valójában, kizárólag digitálisan. A jelenleg forgalomban lévő hivatalos fizetőeszközöknél is igaz ez az állítás, de csak a pénz egy részére, hiszen annyi készpénz sehol nem létezik, amekkora összegeket a bankok, és a világgazdaság kezel.

kép:express.co.uk

A Bitcoin „bányászható”, ami azt jelenti, hogy megfelelő energiabefektetéssel és programok segítségével szerezhetünk belőle. A probléma pedig éppen itt található. A bitcoin alapvetően egy olyan jövő felé mutat, ahol a pénz digitális formában létezik, máshogyan nem. Így nem kell a bankókat és érméket legyártani, folyamatosan pótolni, és nem utolsó sorban nem kell tárolni sem őket a hatalmas bankokban. Ez pedig alapvetően környezetbarát megoldásnak tűnik.

Sajnos gond is van vele

Ahogyan azt már írtuk, gond van a bitcoinnal, és a hasonló kriptovaluták mindegyikével. Ez pedig nem más, mint az az energiamennyiség, mely a bányászatukhoz kell. A felmérések alapján jelenleg 69 millió köbtonna szén-dioxid kibocsátásért felelős ez a pénznem, holott a digitális tranzakciók csak fél százalékát bonyolították le vele. A népszerűsége mégis vitathatatlan, hiszen jelenleg egy bitcoin 6300 dollárt, vagyis közel 1 840000 forintot ér, ami nem kis összeg.

kép:qz.com

Sajnos az előrejelzések alapján a bitcoin népszerűsége és értéke a következő 15 évben azt eredményezi, hogy a hozzá köthető szén-dioxid kibocsátás 230 milliárd köbtonnára nő. Ez pedig már önmagában is elegendő ahhoz, hogy semmissé tegye a 2°C alatti klímaváltozás tervét. Persze a gond orvosolható, abban az esetben, ha az elektromos eszközök által felvett energiát teljes egészében megújuló forrásokból leszünk képesek fedezni. Ha nem, akkor komoly gondban leszünk.

lead kép:wallpapervortex.com