Május 25. Szombat, Orbán

Nyomtatott korallzátonyoké a jövő?

null

A korallok fehéredése komoly problémát jelent a világ minden olyan területén, ahol ezek a lények megtalálhatóak. Tenni ellene a környezetvédelem fokozásával lehet, és a klímaváltozás megfékezésével, de mi legyen a már elpusztult részekkel?

Zátonyokat csinálni

Minden hajós rémálma, hogy hajója a tenger fenekén végzi. Sok természetvédő pedig éppen ezt szeretné. Na, nem azért, mert annyira rosszban vannak a hajósokkal, és a vesztüket akarják, hanem azért, mert a hajók jó zátonyt képeznek, mely a tengeri élet felvirágzását hozza magával. Vagyis képesek vagyunk mesterségesen olyan körülményeket teremteni, melyek aztán virágzó ökoszisztémák létrejöttét teszik lehetővé.

kép:reefdesignlab.com

Az ötlet nem új, és sok elképzelés, sőt, néhány magvalósuló projekt is épült már rá. A siker azonban nem minden esetben volt meg. Egyes elképzelések nagyon jónak tűntek, sőt, több szempontból is azok voltak, végül azonban kiderült, nagyon nem jó irányba indultunk el. Erre remek példa az a zátonyrendszer, amit használt abroncsokból próbáltak létrehozni. Sajnos az abroncsok mérgező vegyületeket engedtek a tengerbe, így végül el kellett távolítani azokat.

Mi a jó megoldás?

Mindenképpen olyan anyagokat kell használni, amik nem mérgezőek, és megfelelően „tagoltak” ahhoz, hogy az élet mielőbb megtelepedhessen rajtuk. A Reef Design Lab az egyike azoknak a cégeknek, akik ilyen termékekben gondolkodnak. Ráadásul esetükben 3D nyomtatott elemekről van szó, melyek kerámiából készülnek, vagyis tartósak, mégsem mérgezőek az életre.

kép:reefdesignlab.com

A nyomtatásnak hála életszerűen lukacsos felület jön létre, a desig pedig úgy lett kialakítva, hogy az sok búvóhelyet biztosítson. Emellett moduláris rendszerű, vagyis az egyes elemeket nagyon jól lehet kombinálni egymással, így a mesterséges zátony kiterjedése tetszőlegesen változtatható. A telepítés is megtörtént, a Maldív-szigetek lett a szerencsés, aki tesztelheti az ígéretes lehetőséget. A szakemberek a kis korallokat is elhelyezték már a felületen, így most már a természeten a sor, hogy birtokba vegye az új élőhelyet, amely, ha beválik, valószínűleg további helyeken is felhasználásra kerül.

lead kép:reefdesignlab.com