Május 29. Szerda, Magdolna

Napelemeket a hegytetőre?

null

Svájcban, a zürichi kantonban működik a helyi elektromos művek. Mivel az ország hegyvidékekkel rendelkezik, így itt azt tesztelik, vajon hogyan lehet a legjobban kihasználni ezt az adottságot a napelemek telepítéseés a napenergia kinyerésének szempontjából.

Miért jobb a hegy?

A hegyekben telepíteni napelemeket nagyon nem rossz ötlet, hiszen itt magasabban helyezkednek el a modulok, így nagyobb mennyiségű energia is érkezik be rájuk. Az sem utolsó szempont, hogy az állandóan hóval fedett területeken a fehér paplan visszaveri a napsugarakat, egy újabb esélyt adva a napelemeknek az energia felfogására.

kép:sunshinecoastdaily.com.au

A telepítésnek azonban természetesen megvannak a maga hátrányai is. Egyrészt lényegesen nehezebben kivitelezhető, mint egy alföldön felállított rendszer, hiszen a darabokat fel kell szállítaniés a helyszínen kell összeszerelni, vagyis minden felszerelésnek is helyben kell lennie. Emellett számolni kell azzal, hogy 2000 méter felett folyamatos problémát jelent a havazás és a jegesedés. Ezek ellen mindenképpen tenni kell, hiszen nem csak a napelemek hatékonyságát rontják jelentősen, hanem az élettartamukat is lerövidítik.

Svájc jó tesztterep

A svájci elektromos művek számolt ezekkel a nehézségekkel, de a kalkulációk alapján mindezekkel együtt is megérheti a telepítés. Hiszen minden előzőleg felsorolt nehézség anyagi terhet is jelent, vagyis a napelemek működésének gazdaságosabbnak kell lennie, mint ami az alacsonyabb területeken tapasztalható.

kép:sciencenordic.com

Éppen ezért nem csak a nap felé néző részén látták el panelekkel a modulokat, hanem a hátoldalon is. Ennek az az értelme, hogy így a hóról visszaverődő napsugarakat is képesek hasznosítani. Ehhez azonban nagyon pontosan kell meghatározni a telepítés helyétés a napelemek dőlésszögét is,hiszen ha túlságosan nagy területet árnyékolnak le a panelek, akkor a hátoldaliak funkció nélkül maradnak.

A tesztek 2022-ig zajlanak, eddig gyűjtik a tudósok az adatokat, és csak ezután derül ki, megéri-e a hasonló napelemek telepítése. Jó hír azonban, hogy a tesztidőszak végén a kihelyezett szerkezeteket teljes egészében elbontják, és a területet az eredeti állapotára állítják vissza.

lead kép:eawag.ch