Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Mostantól szabadon sétálhat Párizsban, a Szajna partján

null

Azok, akik egy romantikus sétára vágytak a Szajna mentén, eddig egy kissé körülményesen tehették csak meg. Az új polgármester intézkedésének hála most már ez sokkal egyszerűbb lesz, de ennek azért nem mindenki örül.

9 keresetet nyújtottak be

9 kereset – ennyi érkezett be a bírósághoz, miután a polgármester döntése életbe lépett. Egészen pontosan arról van szó, hogy a jelenlegi polgármester, Anne Hildago nagyon nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, és Párizs élhetőbbé tételére. Ennek szellemében a Szajna jobb oldali alsó rakpartján futó útról kitiltották a járműveket.

kép:sortiraparis.com

Az intézkedés gyors volt, és végleges, ami persze azt is eredményezte, hogy sokan tiltakoztak ellene. A legfőbb ellenérvek azt mondták, hogy ezzel a lépéssel nem lett kisebb a légszennyezettség és a dugó, csupán Párizs más területeire helyeződött át. A bíróság azonban minden keresetet elutasított, így a döntés nyomán előállt helyzet most már biztosan megmarad.

3,3 km

Szép hosszú szakaszról, egészen pontosan 3,3 kilométerről van szó. A közlekedésért is felelős alpolgármester kiemelte, hogy a területet sétánnyá alakítják át, és egyáltalán nem tervezik az autók visszatérését soha többé. Ez azt jelenti, hogy Párizs egy igen nagy parkkal lett gazdagabb, ám hogy ez hoz-e valódi változást a város levegőjének minőségében, az egészen más kérdés.

kép:fyltyr.com

A városok légszennyezettségének problémája nem csak Párizs számára gond. A polgármester döntésének lényege pedig nem az volt, hogy a dugókat csökkentse, hanem hogy egy igen szép területet visszaszerezzen a gyalogosoknak, bicikliseknek és a turistáknak. A mindennapos dugók is segíthetnek abban, hogy az emberek leszokjanak a városokban az autós közlekedésről, ehhez azonban a tömegközlekedést kell erősen fejleszteni. Ezzel együtt ma már szinte minden nagyváros tesz lépéseket a légszennyezettség visszaszorítására, és ezen lépések a legtöbbször az autóforgalmat érintik. Van olyan település is, ahol a teljes forgalmat kitiltották a történelmi belvárosból, és ezt ma már a lakosság is üdvözli.

Lead kép:newsx.tv