Július 12. Péntek, Dalma, Izabella

Méretes töltőállomással gazdagodott hazánk!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Hogy hazánkban is fejlődik az elektromos autók töltőhálózata az nem is kérdés, elvégre itthon is egyre több a károsanyag-kibocsátástól mentes jármű. Bár ma még azért nem megy olyan könnyen, hogy átszeljük az országot egy elektromos autó volánja mögött ülve (sajnos egyes modellek esetében nem csak nem könnyű, hanem lehetetlen), de azért jó úton haladunk.

Miért ilyen körülményes?

Hazánkban az elektromos töltőállomások kiépítése nem éppen gördülékeny. Ez persze érthető, hiszen most még a legtöbb helyen a töltés ingyenes, vagyis a beruházó csak a töltőállomásokból nem lenne képes fenntartani magát. Az is igaz, hogy egyelőre nincs akkora elektromos autó állomány, hogy hatalmas töltőparkokra lenne szükség. A hazai helyzet inkább azt mutatja, hogy a töltési lehetőség egy extra, amit jellemzően valamilyen más szolgáltatással kötnek össze. Így például nagy bevásárló létesítmények vagy éppen éttermek mellett érhetőek el ezek a lehetőségek.

kép:dasolar.com

Ez nem is rossz megoldás, tekintve, hogy egy elektromos autó töltése – még a legmodernebb daraboké is – lényegesen több időt vesz igénybe, mint a benzines vagy gázolajos verzióké. Ezzel a megoldással azonban a sofőr és utasai nincsenek rákényszerítve a tétlen várakozásra, dönthetnek a séta, az áruház, vagy éppen az étterem mellett is.

Hazai viszonylatban a legnagyobb

Itthon is egyre több ilyen lehetőség lesz, mivel a vásárlók is sokkal jobban keresik a fenntartható, környezettudatos megoldásokat, melyek hosszabb távon ráadásul még olcsóbbak is lehetnek, mint a megszokott verziók (a teljes egészében elektromos hajtású autók presztízs értékéről már nem is beszélve). Ma, ha egy sofőr a szerint szeretné tervezni útját, hogy hol tudja tölteni közben autóját, erős gondban lenne, hiszen vagy nagy kitérőket kell tennie, vagy egyszerűen nem képes megoldani a kihívást.

kép:rte.ie

Most egy kicsit könnyebb lesz a helyzet, mivel Sormáson megnyílt hazánk legnagyobb töltőállomása – a trendnek megfelelően egy étterem parkolójában. A kúton összesen 13 oszlop található, melyek különböző típusú és áramfelvételű autókhoz vannak igazítva, így itt minden jelenleg forgalomban lévő elektromos autó tölthető. Az áramellátással sem lesz baj, mivel csak a töltőállomás 280 kW energiával gazdálkodhat- vagyis ha minden töltőnél áll is autó, akkor is zökkenőmentes lehet a töltés. Ez pedig egy szép nagy lépés afelé, hogy itthon is mindenki számára elérhető legyen az elektromos közlekedés, a karbonsemleges élet egyik alapeleme.

lead kép:pro.com