Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Megvan a várt áttörés az akkumulátorok világában!

Éghajlat
2018. november 26. 12:00
null

Az akkumulátorok fejlesztése központi kérdéssé nőtte ki magát az utóbbi időkben. Mivel egyre terjednek az elektromos fűtési technológiák, és az akksiról üzemelő dolgok, így nem csoda, hogy fejleszteni kell. És most úgy tűnik, áttörést is sikerült elérni.

Minek?

Miért is jó nekünk, ha jobbak az akksik? Mert tovább bírja a telefon? Mert többet lehet menni egy elektromos autóval? Persze ezek is szempontok, némelyik elég fontos is, de a lényeges részlet nem ez. A fejlettebb tárolás lehetővé teszi, hogy energiatartalékokat képezzünk. Ehhez pedig már nem lesz szükség a fosszilis hordozókra, melyek eddig remekül tárolták az energiát.

kép:smithsonianmag.com

A megújuló források kiaknázásának egyik legnagyobb gátja, hogy a megtermelt energiát nem nagyon lehet tárolni, legalábbis nem hatékonyan és gazdaságosan. Ez pedig gond, hiszen energiát használunk télen is, este is, így a termelés leállása csak akkor lehetséges, ha elegendő tartalék van.

Szilárdtest akkumulátor

A jelenlegi Li-ion akksik, bár nem rosszak, nem rendelkeznek megfelelő energiatárolási képességgel. Éppen ezért az energiaipar úgy várja az áttörést az akkumulátorok terén, mint a messiást. Ez azonban nagyon sokáig váratott magára. Az elméletek persze megvoltak, még több is, mint kellett volna, működő prototípust azonban nem sikerült előállítani senkinek.

Pedig próbálkoztak vele sokan, többek között a BMW, vagy a Toyota mérnökei is, de kézzel fogható eredményt egyik cégnek sem sikerült összehoznia. Most a kínai Csinghua Egyetem kutatóinak sikerült az áttörés, képesek voltak egy prototípussal előállni.

kép:worldherald24.com

Ez pedig kifejezetten jó hír!Azt is elmondták, hogy a gyártását is megkezdték, de kapacitásuk nagyjából 2000 akksi évente, szóval azért a gyors terjedésre még várni kell. Az energiatárolást kb. 30-60%-kal sikerült javítani, így 400 Wh/kg energiasűrűséggel lehet számolni. Mindemellett külön jó hír, hogy mind gyártásban, mint hulladék szempontjából ez az akkumulátor környezetbarátabb, mint elődei!

lead kép:portfolio.hu

áttöréstöltésenergiatelefontárolásakkumulátortudomány